FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sat

VIROVITICA - Praizvedbom Mollierova "Don Juana" u Virovitici su sinoć počeli 7. virovitički kazališni susreti - Virkas.

Festival, koji će trajati do 13. veljače, otvorio je ministar kulture Jasen Mesić, naglasivši kako će Ministarstvo kulture RH pomagati programske aktivnosti virovitičkoga kazališta. U režiji Dražena Ferenčine adaptiranu inačicu "Don Juana" izveo je ansambl Kazališta Virovitica, a naslovnu ulogu tumačio je Mijo Pavelko. Ministar kulture Jasen Mesić, čestitajući ansamblu na uspješnoj premijeri te virovitičkoj kazališnoj publici na odanosti kazalištu, zaželio je organizatorima i publici da festival protekne u ugodnoj atmosferi, dobrim predstavama i punom gledalištu. Već tradicionalni Virkas će ove godine u Virovitici, Slatini, Orahovici, Suhopolju, Pitomači, Voćinu i Gradini do 13. veljače ugostiti 10-tak domaćih kazališta, a svoje predstave donose i kazališta iz Celja i Tuzle. U nedjelju, 6. veljače, u sklopu kazališnih susreta Band Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik održat će koncert dječjih pjesama, a obilježit će se i 111. godišnjica od prve igrane predstave u Virovitici. Ravnatelj virovitičkoga kazališta Miran Hajoš istaknuo je kako je ovogodišnji program Virkasa namijenjen svim generacijama.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ovih je dana raspisala natječaj za izbor konzultanta za tehničko dubinsko ispitivanje (tehnički due diligence) projekta izgradnje hidroelektrane Ombla, projekta Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji je vrijedan oko 130 milijuna eura i za kojeg se natječaj za dobavljače i izvođače radova očekuje u drugom tromjesečju ove godine. Izbor konzultanta za tehnički due diligence uobičajeni je dio EBRD-ove procedure i primjenjuje se kod svakog projekta, ističu iz HEP-a. Navode kako se, osim tehničkog dubinskog snimanja (due diligence), kod EBRD-a uobičajeno radi i dubinsko ispitivanje s aspekta zaštite okoliša i socijalnog aspekta, a za što su konzultanti već odabrani. Projekt izgranje HE Ombla, snage 68 megavata, jedan je od 30 investicijskih projekta koje je Vlada uvrstila i u katalog investicija javnog sektora od interesa za državu koji je predstavljen krajem rujna prošle godine. Projekt je vrijedan oko 130 milijuna eura, a njegovu će gradnju HEP financirati i zajmom EBRD-a. Tako su HEP i EBRD sredinom siječnja ove godine objavili i opću obavijest o nabavi roba, radova i usluga u svezi s izgradnjom HE Ombla u kojoj su najavili i da je očekivani početak javnog nadmetanja za ugovaranje drugo tromjesečje 2011.

ZAGREB - Povelju počasnog građanina Grada Zagreba, koju Grad posmrtno dodjeljuje velikom hrvatskom umjetniku Edi Murtiću, sinoć su njegovoj supruzi Goranki Vrus Murtić u palači Dverce uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. "Grad je Edi značio sve. Obožavao je Zagreb", kazala je Goranka Vrus Murtić zahvalivši Gradskoj upravi i Skupštini te građanima Zagreba što su Edu Murtića proglasili počasnim građaninom i što jedna ulica u novom dijelu Zagreba odnedavno nosi njegovo ime. Podsjećajući da je Murtić u Zagrebu živio i djelovao gotovo 60 godina te da je Gradu ostavio svoju impresivnu donaciju, gradonačelnik Milan Bandić je najavio kako će Grad Zagreb, u dogovoru s Ministarstvom kulture, odrediti trajno rješenje za smještaj Fundacije Murtić. "Kada je završio životni put Ede Murtića, iza sebe je ostavio fascinantan opus - bogat, raznolik, prepoznatljiv i povrh svega iznimno cijenjen", kazao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Edo Murtić donirao je Gradu Zagrebu 1500 umjetničkih djela u raznim tehnikama, nastalima od 1941. do 2004. godine.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je sinoć počeo Dubrovnik karneval-fest koji će trajati do 6. ožujka, a na njemu će u idućih 30 dana sudjelovati više od 1100 karnevalista iz 20 gradova iz šest zemalja: Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Osim karnevalskih povorki, u sklopu karneval-festa održat će se prvi dubrovački festival zabavne glazbe, karnevalska regata, umjetničke izložbe, zabavne i kulinarske priredbe te mnogi drugi događaji. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao predsjednik Europske udruge karnevalskih gradova - FECC-a Henry van der Kron, udruga zadužena za promicanje i očuvanje karnevalskih festivala koja okuplja više od 100 gradova iz 52 države daje punu potporu da se i Dubrovnik karneval-fest kandidira za članstvo u toj udruzi. Kako je istaknuto, Dubrovnik karneval-fest je međunarodna kulturno-zabavna manifestacija koja na poseban način spaja glazbene i karnevalske sadržaje.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙