FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP-ov okrugli stol o "slučaju Purda"

Autor: aspa
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) organizirala je okrugli stol "Slučaj Tihomira Purde kao ispit hrvatske državnosti" na kojem su većina govornika, branitelji, bivši državni i pravosudni dužnosnici te umirovljeni generali kritizirali hrvatsku politiku i pravosuđe u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde koji se nalazi u pritvoru u BiH i čije izručenje traži Srbija zbog navodnih ratnih zločina.

Govoreći kao uvodničar, predsjednik HSP-a Danijel Srb rekao je u danas u Novinarskom domu u Zagrebu da je slučaj vukovarskog branitelja Purde otvorio za Hrvatsku jako važna pitanja i da se naoko radilo o pravosudnom pitanju koje je, upozorio je, postalo mnogo više od toga.

Upravo je "slučaj Purda" pokazao neke slabosti u državi i očite političke propuste, ocijenio je Srb koji smatra da je izvršna vlast trebala obavijestiti Purdu o Interpolovoj tjeralici. "Je li hrvatska politika prema braniteljima iskrena i štiti li Hrvatska primjereno svoje državljane?", upitao je Srb. Naglasio je da je za sve domoljube u Hrvatskoj Purdina tragedija "okidač emocija jer se na Vukovarcu, branitelju i zatočeniku logora, otkrivaju posljedice državne i regionalne politike, pa i prebrza i nekritična zbližavanja s agresorom iz nedavna Domovinskog rata".

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt ocijenila je da hrvatska država nije iskoristila sve mogućnosti da pomogne Purdi, rekavši da je trebala tražiti izručenje pošto su ga vlasti BiH uhitile na temelju Interpolove tjeralice. Jer, Srbija bi tada, dodala je, na temelju međudržavnog sporazuma morala dostaviti potrebnu dokumentaciju, iz koje bi se "štošta moglo doznati" o tome kako su se prema Purdi odnosili u srbijanskom logoru i je li dao iskaz pod prisilom. No ističe da je i dalje optimistična što se tiče pozitivna rješenja "slučaja Purda".

Upozorila je i na slučaj branitelja Veljka Marića iz Grubišna Polja koji je prošle godine uhićen u Srbiji na temelju Interpolove potjerice zbog navodnih ratnih zločina, i koji, kaže, nije toliko medijski eksponiran.

Sa Škare-Ožbolt nije se složio predsjednik Hrvatskoga Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak koji smatra da je pravosuđe ispravno postupilo kada je nakon skoro 40 ispitanih svjedoka zaključilo da nema kaznenog djela za koje Srbija tereti Purdu.

Ako i bude izručen Srbiji, Purdi će biti osigurana najbolja pravna pomoć, rekao je Čičak. Dodao je da je HHO u stalnoj vezi s nevladinim udrugama u Srbiji te da po njegovim podatcima i Veljku Mariću država pomaže koliko može.

Inače, na skupu je više branitelja osudilo Purdino uhićenje i izrazilo nezadovoljstvo radom hrvatskog pravosuđa u tom slučaju.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙