FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - HDZ i SDP danas su u Saboru podržali predložene kandidate za članove Nadzornog odbora (NO) HRT-a, ali ne i HNS, čiji je klub najavio suzdržanost prema prijedlogu Odbora za medije, ocjenjujući da kandidatura Silvije Luks Kalogjera za predsjednicu NO-a nije jamstvo da će to tijelo na najbolji način upravljati poslovanjem HRT-a. Odbora za medije predložio je da zastupnici za predsjednicu imenuju Silviju Luks Kalogjera, a za članove Željka Čaglja, Antu Žigmana i Orsata Miljenića. Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) uvodno je kazao kako je Odbor razmotrio svih 20 pravovaljanih kandidatura, koliko ih je pristiglo na natječaj za članstvo u Nadzornom odboru, te ih sve uputio saborskim klubovima na usuglašavanje. Budući da se nisu usuglasili, klubovi vladajuće većine predložili su Luks za predsjednicu NO te Čaglja i Žigmana za članove, dok je oporba za člana predložila Miljenića. Prema novom Zakonu o HRT-u, peti član NO bit će predstavnik Radničkog vijeća HRT-a.

ZAGREB - Saborski klubovi prigovorili su danas Nacionalnom vijeću za znanost izostanak konkretnih i osmišljenih mjera za razvoj znanosti i istraživanja, odnosno strateškog dokumenta koji bi odgovorio na pitanje kako znanost može pomoći izlasku Hrvatske iz krize. Nevio Šetić je u ime Kluba HDZ-a predložio Saboru da izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost u 2009. tek primi na znanje, ocijenivši da u njemu nedostaje financijski dio izvješća te, sukladno preporuci Vlade, prijedlog strategije razvoja znanosti i istraživanja koji bi pomogao Hrvatskoj u izlasku iz krize. I Vlada je u svom mišljenju prigovorila da je, umjesto teza o tome kako znanstveno-istraživački rad može i treba pridonijeti izlasku iz krize, trebalo izraditi prijedlog odgovarajućih mjera unaprjeđenja znanosti u okvirima aktualne gospodarske situacije, te u tom smislu i strategiju razvoja znanosti i istraživanja. S mišljenjem Vlade složio se i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu koji je zaključkom obvezao Nacionalno vijeće da izvješće dopuni financijskim pokazateljima i priloži mu spomenutu strategiju. Izvješće će na znanje primiti i HSS, te SDP, u ime kojega je Gvozden Flego ocijenio da "vrvi tehnikalijama, a nema ni jedne strateške dimenzije".

VUKOVAR - Na prijevremenim izborima za vukovarsko Gradsko vijeće u nedjelju, 6. veljače, sudjelovat će 16 kandidacijskih stranačkih i nezavisnih lista, a bira se 25 vijećnika. Šesnaest birališta bit će otvoreno od 7 do 19 sati, a prvi podatci o odzivu birača bit će objavljeni u 10, a drugi u 15,30 sati. Prvi neslužbeni rezultati znat će se oko 22 sata na dan izbora, a službeni privremeni najkasnije u ponedjeljak do 19 sati. Na popisu birača grada Vukovara nalazi se 32.711 birača. Kako gradski statut predviđa da u gradskom vijeću srpska nacionalna manjina ima devet vijećnika, ne bude li zastupljenost osigurana na izborima, broj članova vijeća bit će uvećan do potrebna broja, a izabranima će se smatrati pripadnici srpske nacionalne manjine koji su bili kandidirani na izbornim listama, a nisu izabrani, po redu prema razmjernu uspjehu svake izborne liste. U gradskom vijeću, koje je vlada raspustila 12. prosinca prošle godine jer se to predstavničko tijelo nije do kraja konstituiralo, to jest u njemu nije imenovan 30. vijećnik, koji je trebao biti deveti vijećnik srpske nacionalne manjine, nalazilo se 13 vijećnika SDP-a, 11 HDZ-a, tri SDSS-a i dva HSP-a "Dr. Ante Starčevića".

RIJEKA - Policija je počela istraživati poslovanje riječke poslovnice osiguravateljske kuće Croatia osiguranja, njezina direktora Ivana Vanju Frančiškovića i još nekolicinu osoba, potvrdili su danas u MUP-u. Zbog čega je pokrenuto kriminalističko istraživanje glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec nije želio otkriti, rekavši kako je riječ o slučaju koji vodi riječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO), a ne USKOK, kako su javili neki mediji. U riječkom ŽDO-u za sada se ništa nije moglo doznati, a u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj samo je potvrđeno da su kriminalistički istražitelji ušli u "jednu osiguravateljsku kuću". Mediji, pak, javljaju da su direktor riječke poslovnice Croatia osiguranje i druge osobe pod istragom zbog sumnje u krivotvorenje odštetnih zahtjeva, sklapanje zahtjeva nakon havarija i isplatu prevelikih odšteta kojima je iz te osiguravateljske kuće navodno "izvučeno" između 30 i 100 milijuna kuna.

SPLIT - Požar u Kučićima pokraj Omiša, koji je izbio jučer popodne i zaustavljen sinoć, noćas i jutros rasplamsala je bura. Jaka bura širila je vatru po Dubravi pa ju je noćas gasilo 30-ak vatrogasaca, izvijestio je danas zapovjednik omiškoga požarnog područja Ivan Kuvačić. U jednom trenutku požar se bio približio kućama u naselju Ćotićima, posebice jednoj farmi, ali su vatrogasci uspjeli zaustaviti vatru na tom području. Jutros oko 9 sati u gašenje požara uključio i kanader pošto je prestala jaka bura koja mu je jučer onemogućivala djelovanje. Zasad u požaru nije bilo veće materijalne štete te da od vatrogasaca nitko nije ozlijeđen.

(Hina) xntod ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙