FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICG poziva EU da djeluje u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. siječnja 2011. (Hina) - Međunarodna krizna skupina (ICG), koja prati i analizira stanje na područjima zahvaćenim političkim i društvnim krizama, u izvješću objavljenu u srijedu pozvala je EU da odlučnije djeluje u BiH kako bi se toj zemlji pomoglo da otkloni blokadu i uspostavi učinkovitu i samoodrživu državu.

„U 2011. Europska unija treba konačno preuzeti vodeću međunarodnu ulogu kako bi pomogla BiH na putu od ratom razorena područja k stabilnoj članici EU-a“, stoji u sažetku izvješća ICG-a dostavljena Hini.

Analitičari ICG-a smatraju kako je EU u boljem položaju da utječe na pripadnike konstitutivnih naroda u BiH nego ured visokog predstavnika (OHR).

Podsjećaju kako je OHR-u zapravo na raspolaganju tek manji dio ovlasti danih nakon daytonskog sporazuma te da on stoga ne može učinkovito djelovati, čak ni u situacijama u kojima bi bila ugrožena sigurnost BiH.

Istodobno, EU sa svim mehanizmima kojima raspolaže oklijeva izravnije djelovati u BiH sve dok u njoj djeluje OHR, navodi se u izvješću ICG-a.

„Sada je vrijeme da zemlje članice EU-a ojačaju svoje predstavništvo u BiH kako bi preuzelo zadaće koje ga očekuju“, sugerira ICG.

Voditelj ICG-ova ureda za Balkan Marko Prelec istaknuo je kako je važno razumjeti da EU treba pomoći BiH u provedbi reformi, no pritom ne treba „diktirati“ politiku ili preuzeti odgovornot za stabilnost lokalne vlasti ili općeg stanja u zemlji.

„Građani BiH su ti koji sami moraju ispuniti kriterije za članstvo u EU“, kazao je Prelec.

ICG drži kako je moguće da BiH unatoč teškoćama do kraja godine podnese molbu za kandidatski status u EU. Kad se to dogodi, EU-ova uloga postaje još važnija jer će tada trebati poduprijeti provedbu brojnih reforma.

Sabine Freizer, direktorica europskog ureda ICG-a, pozvala je ministre vanjskih poslova EU-a da već na sastanku najavljenu za 31. siječnja donesu odluku kojom bi predstavništvu EU-a u BiH dali nove ovlasti, odgovornosti i resurse.

Tom prigodom, ističe Freizer, morala bi konačno biti imenovana i „jaka“ osoba za posebnog predstavnika EU-a u BiH, na što se čeka dulje od šest mjeseci.

„Ako se to ne dogodi, naštetilo bi se vjerodostojnosti EU-a upravo u vrijeme kad njezin novi odjel za vanjske poslove pokušava pokazati da je Lisabonski sporazum od Bruxellesa napravio učinkovitijeg međunarodnog igrača“, ustvrdila je Freizer.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙