FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačana potrošnja poduprla dobit Vise

Autor: gvla
NEW YORK, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Najveća svjetska kartičarska kuća Visa Inc priopćila je da je u prvom fiskalnom tromjesečju ostvarila 16-postotni rast dobiti zahvaljujući ubrzanju globalnih aktivnosti kartičarskog plaćanja i pojačanoj potrošnji američkih potrošača.

U tri mjeseca do 31. prosinca Visina neto dobit porasla je na 884 milijuna dolara, sa 763 milijuna dolara koliko je iznosila u istome razdoblju 2009., nadmašivši očekivanja analitičara.

"Visa je dobro pozicionirana za daljnje ubrzanje prelaska na elektroničko plaćanje, posebno u gospodarstvima u kojima su gotovinska i čekovna plaćanja još uvijek dominatan oblik plaćanja", kazao je izvršni direktor Joseph W. Saunders.

Ukupni operativni prihodi u navedenom su tromjesečju porasli 14 posto na 2,24 milijarde dolara.

Tvrtka je u razdoblju od listopada do prosinca obrazila 12,6 milijardi transakcija, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. U istom je postotku, prilagođeno za fluktuacije valutnih tečajeva, poskočila potrošnja putem kreditnih i debitnih kartica, dosegnuvši vrijednost od 897 milijardi dolara.

Pojačana potrošnja očitovala se i u podacima američke vlade koji su pokazali 4,4-postotni skok osobne potrošnje u SAD-u u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, što je najviša stopa od prvog tromjesečja 2006.

Ulagače pad zabrinjava moguć nepovoljan utjecaj novih američkih propisa o pristojbama za transakcije obavljene debitnim karticama, koje bi trebale biti ograničene na 12 centi po transakciji, u odnosu na dosadašnjih jedan posto vrijednosti transakcije.

"Budući da je njezin udio u ukupnom obujmu transakcija debitnim karticama u SAD-u 70 posto, novi propisi najviše ugrožavaju upravo Visu", tumači analtičarka Alison Williams.

Saunders pokušava stišati zabrinutost ulagača a tvrtka također pokušava uvjeriti Kongres da odgodi uvođenje novih propisa kako bi zastupnici imali više vremena da pomno razmotre sve složene pojedinosti i mogući utjecaj novih propisa na potrošače.

Tijekom dana poslovne rezultate za proteklo tromjesečje objavit će i druga po veličini u svijetu kartičarska kuća MasterCard.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙