FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

KAIRO

Egipatski ministar zdravstva izjavio je u četvrtak da je u nasilnim sukobima vladinih pristaša i protivnika na središnjem Trgu Tahriru u Kairu ubijeno petero ljudi, a više od 800 je ranjeno, dok televizijska postaja Al Arabija izvješćuje kako je vojska počela uhićivati sudionike prosvjeda. "Većina žrtava stradale su od kamenja i napada metalnim šipkama i štapovima. U zoru su se čuli pucnjevi. 836 ozlijeđenih, među kojima 86 u teškom stanju, prevezeno je u bolnice, a petero je ljudi poginulo", rekao je ministar zdravstva Ahmed Samih Farid u telefonskoj izjavi za državnu televiziju. Al Arabija je izvijestila kako je egipatska vojska počela privoditi ljude na trgu Tahrir, ne navodeći brojke. Protuvladini prosvjednici koji ne uzmiču sa svojih položaja na središnjem trgu zahtijevajući odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka, pozvali su vojsku da invervenira nakon što su u srijedu počeli nasilni sukobi s Mubarakovim pristašama.

SANAA

Više od 20.000 pripadnika oporbe izašlo je na ulice u Sani, prijestolnici Jemena, u četvrtak na "Dan gnjeva", tražeći promjenu vlade i upozoravajući da ponuda predsjednika Ali Abdulaha Saleha da ode s vlasti 2013. nije dovoljna. Nastavak protuvladinih prosvjeda očekuje se diljem zemlje, kojom Saleh vlada već više od tri desetljeća, a predsjednikovi pristaše iz automobila pozivaju preko razglasa stanovnike prijestolnice da se pridruže skupovima potpore vladi. No u četvrtak rano ujutro, protuvladini prosvjednici već su se okupili na najvećem skupu otkako je val pobune prije dva tjedna zahvatio arapski poluotok, potaknut prosvjedima u kojima je svrgnut tuniski predsjednik i u kojima se traži odlazak egipatskog predsjednika. Saleh je u srijedu rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013. i obećao je da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke. No oporba, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

SARAJEVO

Ruski naftni gigant "Zarubežnjef", vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, odbacuje optužbe da se iz tih pogona zagađuje zrak i da se pri proizvodnji naftnih prerađevina ne poštuju ekološki standardi. "Mi nismo vidjeli nijednu analizu i nama nije nitko dokazao da smo u određenom dijelu Bosne i Hercegovine ili Hrvatske zagadili zrak. Nikada nitko nije izašao sa službenim podacima i dokazao da rafinerija zagađuje zrak iznad dopuštenih normi", izjavio je Jurij Smirnov, zamjenik glavnog ravnatelja „Zarubežnjefta“ kako ga u četvrtak citiraju banjalučke „Nezavisne novine“. Smirnov pojašnjava kako pokazatelji koji se prikupljaju u Banja Luci pokazuju da nema prekoračenja dopuštenih vrijednosti a redovito se provode i analize ispušnih plinova iz procesnih peći i energane. "Sve te kontrole pokazuju da je sve u dopuštenim normama", tvrdi Smirnov. Komentirajući požar koji je početkom tjedna izbio na jednom od rafinerijskih postrojenja, Smirnov je kazao kako je to bio tek o manji izgred pri čemu je stanje normalizirano za desetak minuta no ipak je uslijedio važan sastanak stručnjaka na kojemu su dogovorene dodatne mjere vezane uz ekološka i sigurnosna pitanja.

INNISFAIL

Jedan od najsnažnijih ciklona ikada zabilježenih pogodio je u četvrtak sjeveroistok Australije ali zasad nema izvještaja o poginulima ni ozbiljnije ozlijeđenima. Ciklon Yasi došao je do obale Queenslanda oko ponoći i nastavio napredovati stotinama kilometara u unutrašnjost, donoseći sa sobom jaku kišu na rudarska područja koja se prije samo nekoliko mjeseci pretrpjela razorne poplave. Iako je ciklon bio veličine Italije izgledno je da je zaobišao veće gradove Queenslanda, vrlo rijetko naseljene savezne države u kojoj na kilometru četvornom žive oko dva stanovnika. Golema tropska oluja kretala se brzinom do 300 kilometara na sat a najteže posljedice mogla bi nanijeti gospodarstvu. Oštećeni su usjevi šećerne trske ali se razmjere štete još procjenjuje. Oluja bi mogla utjecati na porast cijena šećera, bakra i ugljena na svjetskim tržištima.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙