FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

INNISFAIL -Jedan od najsnažnijih ciklona ikada zabilježenih pogodio je u četvrtak sjeveroistok Australije ali zasad nema izvještaja o poginulima ni ozbiljnije ozlijeđenima. Ciklon Yasi došao je do obale Queenslanda oko ponoći i nastavio napredovati stotinama kilometara u unutrašnjost, donoseći sa sobom jaku kišu na rudarska područja koja su prije samo nekoliko mjeseci pretrpjela razorne poplave. Iako je ciklon bio veličine Italije izgledno je da je zaobišao veće gradove Queenslanda, vrlo rijetko naseljene savezne države u kojoj na kilometru četvornom žive oko dva stanovnika. Golema tropska oluja kretala se brzinom do 300 kilometara na sat a najteže posljedice mogla bi nanijeti gospodarstvu. Oštećeni su usjevi šećerne trske ali se razmjere štete još procjenjuje. Na pogođenom području proizvodi se 30 posto šećerne trske u Australiji koja je treća izvoznica šećera na svijetu. Neki rudnici ugljena i dalje su zatvoreni. Oluja bi mogla utjecati na porast cijena šećera, bakra i ugljena na svjetskim tržištima. Premijerka Queenslanda Anna Bligh rekla je da nema izvještaja o poginulima kao ni o teže ili ozbiljnije ozlijeđenim osobama. Evakuacijski centri u kojima je smješteno više od 10.000 ljudi nemaju izvještaja o štetama. Snaga ciklona Yasi procjenjena je na najjaču kategoriju pet i meteorolozi ga uspoređuju s uraganom Katrina koji je 2005. razorio New Orleans. Oluja je rušila krovove i kidala energetske vodove a kako se kretala prema unutrašnjosti njezina snaga oslabila je na kategoriju dva. No, središte oluje, upozoravaju stručnjaci i dalje je razarajuće snage.

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u srijedu kako je njegov ovotjedni susret s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine bio iznimno koristan, te istaknuo kako će to biti novi važan poticaj vladama dvije države da pronađu rješenja za otvorena pitanja. "Poslali smo snažnu političku poruku kako se prepoznajemo kao najvažniji partneri", kazao je Josipović u intervjuu kojega je emitirala bosanskohercegovačka komercijalna televizijska postaja TV 1. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Josipović je kazao kako tijekom razgovora s članovima Predsjedništva BiH uopće nije dotaknuta tema uspostave vijeća ministara BiH. Pojasnio je kako to smatra isključivo unutarnjim pitanjem BiH te kako se nitko iz Hrvatske u to ne kani miješati. Poručio je ipak kako drži kako je u slučaju uspostave nove vlasti baš kao i funkcioniranja BiH kao države najvažnije naći formulu u kojoj nitko ne gubi. Govoreći o poziciji Hrvata u BiH Josipović je kazao kako je to pitanje od legitimnog interesa za Hrvatsku. Za "treću federalnu jedinicu" kazao je kako to nije dobro rješenje te da ga osobno nikada nije podržao. Josipović je na kraju najavio kako će vrlo brzo ponovo putovati u neslužbeni posjet BiH te da će tom prigodom boraviti u Sarajevu i Mostaru gdje će na sveučilištu u istočnom dijelu grada održati i predavanje.

ZAGREB - Sjedinjene Države veliku važnost daju odnosima s Hrvatskom koju vide kao saveznika i prirodnoga regionalnog vođu, a vojni su odnosi posebno raznovrsni i u znatnom usponu, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Davor Božinović za Hinu nakon sastanka s američkim ministrom Robertom Gatesom u Washingtonu. "Po riječima ministra Gatesa, SAD iznimno veliku važnost daje daje odnosima s Hrvatskom, a naglasio bih da su upravo vojni odnosi u znatnom usponu i veoma su raznovrsni. Po opsegu i strukturi to je jedno od najvažnijih područja suradnje sa SAD-om", rekao je hrvatski ministar i dodao da će se ta "suradnja nastaviti i intenzivirati". "Ministar Gates je rekao kako SAD vidi Hrvatsku kao prirodnog vođu i saveznika u regiji, prepoznaje ulogu Hrvatske u promociji mira i stabilnosti u susjedstvu", rekao je ministar Božinović. Ministar Gates podupro je, kao i cijela administracija, rekao je Božinović, "da Hrvatska što prije završi pregovore s Europskom unijom jer na Hrvatsku se računa kao na glavnog promotora euroatlantskih vrijednosti prema ostatku regije". S američkim je domaćinom razgovarao i o potencijalima hrvatske vojne industrije i njezinim mogućnostima za jače uključivanje u poslove za potrebe Saveza, a to znači i jače suradnje s tvrtkama u Americi.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u okviru radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se u srijedu u Washingtonu sa zastupnikom u Kongresu i predsjednikom Pododbora za Europu i Euroaziju Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Danom Burtonom. Upoznao je zastupnika Burtona s mjerama koje Vlada Republike Hrvatske provodi u unaprjeđenju poslovne i investicijske klime, posebice za inozemne ulagače. Na sastanku je bilo govora i o dosad postignutom napretku Republike Hrvatske u pogledu ispunjavanja kriterija potrebnih za uključenje u SAD-ov program izuzeća od viza. Bilo je riječi i o zajedničkoj suradnji u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu. Jandroković se sastao se i s američkim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem kojega je izvijestio o aktualnostima u pogledu hrvatskog pristupnog procesa za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Također je izrazio uvjerenje kako će i za sutra planirano potpisivanje Sporazuma o zračnom prometu između SAD-a i Republike Hrvatske povećati broj američkih turista, ali i ojačati veze između velike hrvatske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i Republike Hrvatske. Sugovornici su ocijenili izvrsnom i zajedničku suradnju u brojnim projektima u području obrane, te osobito suradnju u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

LJUBLJANA - Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav izjavio je u srijedu da mu je premijer Borut Pahor obećao da će još ovaj mjesec sazvati sastanak čelnika svih slovenskih parlamentarnih stranaka na kojemu će biti govora o slovenskim pripremama na arbitražni postupak o graničnom prijeporu s Hrvatskom. Žerjav je naime Pahoru ovoga tjedna uputio pismo u kojemu predlaže da se o slovenskim pripremama na arbitražu održi sastanak svih političkih stranačkih lidera. Žerjav tvrdi da ima osjećaj kako su pripreme slovenske vlade za arbitražu nedovoljno koordinirane i da je potrebno prikupljanje argumenata na terenu koja će Slovenija iznijeti pred arbitražni sud o graničnom prijeporu s Hrvatskom, a dokazuje njena stajališta u sporu.

KAIRO - Broj ozlijeđenih u nasilju u Kairu u srijedu porastao je s 403 na 611, rekao je egipatski ministar zdravstva Ahmed Farid u izjavi koju je u srijedu navečer objavila agencija MENA. Ranije je ministarstvo zdravstva objavilo da je jedna osoba poginula u sukobima između podržavatelja i protivnika egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u središtu Kaira. Poginuo je vojnik koji je pao s nadvožnjaka. Egipatski potpredsjednik Omar Sulejman u srijedu je pozvao prosvjednike da se vrate kućama i poštuju policijski sat kako bi se ponovno uspostavio mir rekavši da njegov dijalog s političkim snagama ovisi o okončanju uličnih prosvjeda.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u srijedu su se snažnije usprotivile planu egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka da ostane na vlasti do rujna i izrazile su sumnju da njegova vlada zapravo potiče nasilje. SAD i opet zahtijeva hitan prijelaz u demokraciju u Egiptu, a dok su se Mubarakovi pristalice borili s protivnicima na ulicama Kaira, prvom čovjeku egipatske vojske rečeno je da SAD želi mir. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da ako je egipatska vlada i poticala nasilje, mora s time odmah prestati. "Kad kažemo odmah, mislimo odmah", rekao je. Predsjednik je predsjedniku Mubaraku prenio jasnu poruku da je došlo vrijeme za promjenu", rekao je Gibbs. "Očito je da egipatski narod odmah želi napredak i promjene".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙