FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Galeriju umjetnina proširiti ukopavanjem u brdo Cornaro

Autor: nles
SPLIT, 2. veljače 2011. (Hina) - Na večerašnjoj javnoj raspravi o splitskoj Galeriji umjetnina predloženo je da se galerijski prostor proširi ukopavanjem u brdo Cornaro koje se nalazi tik do galerijske zgrade, kako bi se, rečeno je, udvostručila sadašnja površina galerije od 4500 četvornih metara.

Ravnatelj galerije Božo Majstorović je obrazložio kako bi se ukopavanjem u brdo Cornaro u dubinu do devet metara moglo dobiti još oko 4500 četvornih metara površine prostora za povremene izložbe, za odlaganje umjetnina i popratne sadržaje.

"Sadašnjih 4500 metara prostora nedovoljno je jer moramo uklanjati stalne postave kad postavljamo povremene izložbe, a i propadaju umjetnine u staroj galerijskoj zgradi u Lovrećkoj ulici zbog neprikladnih uvjeta čuvanja", objasnio je Majstorović.

Njegov prijedlog o dogradnji galerije poduprlo je više sudionika u raspravi.

Ravnateljica zagrebačke Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin je rekla kako je Majstorovićeva zamisao zanimljiva te da bi njezino ostvarenje pridonijelo afirmaciji splitske galerije. "O splitskoj Galeriji umjetnina ne može se govoriti kao o lokalnoj instituciji jer je njezina važnost mnogo veća, a njezina uloga od nacionalnog interesa", kazala je Kusin.

Docent Umjetničke akademije u Splitu Loren Živković Kuljiš je naglasio kako galerija "vapi" za novim prostorom, a voditelj Galerije Matice hrvatske u Zagrebu i urednik za likovne umjetnosti u "Vijencu" Vanja Babić je istaknuo kako je Majstorovićev prijedlog "realna vizija". I likovni umjetnik Matko Trebotić podupro je taj prijedlog.

Predsjednik splitske podružnice Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Andro Krstulović rekao je kako brdo Cornaro treba sačuvati od onih koji bi na njemu možda htjeli graditi trgovački centar i podzemnu garažu. "Od sedam splitskih brda samo je Cornaro ostalo netaknuto, a ako 'padne' i to brdo, koje je sveto mjesto za Split, past će i koncept kulture i identiteta grada", upozorio je Krstulović.

Javna rasprava se pretvorila i u polemiku tko treba biti budući ravnatelj galerije umjetnina - dosadašnji ravnatelj Božo Majstorović, kojeg podupire galerijsko stručno vijeće, ili akademski slikar Josip Botteri, kojeg podupire galerijsko upravno vijeće. Jedni su isticali da je Majstorović vrlo zaslužan za dosadašnji razvoj galerije te bi trebao ostati na ravnateljskoj dužnosti, ali drugi drže kako uspjeh galerije ne treba vezivati uz jednog čovjeka te da i Botteri može biti njezin ravnatelj.

U polemiku se uključila i predsjednica Hrvatskoga muzejskog društva Dubravka Osrečki-Jakelić, rekavši da bi Majstorović trebao ostati na ravnateljskopj dužnosti jer je vrstan povjesničar umjetnosti i poznavatelj muzejske struke.

O ravnatelju splitske galerije umjetnina odlučit će gradsko vijeće na jednoj od svojih idućih sjednica.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙