FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuzmi Kovačiću uručena nagrada Galerije Forum

Autor: vlar
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Akademskom kiparu Kuzmi Kovačiću večeras je uručena Nagrada Galerije Forum za samostalnu izložbu postavljenu prošle godine u splitskoj Galeriji umjetnina.

Izbor iz tridesetogodišnjeg stvaralaštva, prikazan na splitskoj izložbi, potvrdio je Kuzmu Kovačića kao najizrazitijeg predstavnika hrvatskog postmodernističkog kiparstva i nasljednika suvremenih klasika Kožarića i Ružića, istaknuo je u obrazloženju predsjednik povjerenstva za dodjelu nagrade Milan Bešlić.

Samo Kovačićevo stvaralaštvo ocijenio je kao nastavak maestralne linije suvremene hrvatske skulpture, kako bogatstvom imaginacije i majstorstvom izvedbe, tako i u impresivnoj različitosti materijala (gips, staklo, papir, drvo, kamen, žbuka, bronca, boja...).

Izrazio je i zadovoljstvo što je Nagradom Galerije Forum po prvi put nagrađena izložba izvan Zagreba, što "pokazuje svehrvatski karakter" ove nagrade, utemeljene prije 10 godina.

U Galeriji forum ovom je prigodom izložen i izbor od osam Kovačićevih djela koje će zagrebačka publika moći razgledati do 29. siječnja.

Na dodjeli nagrade, u ime gradonačelnika Milana Bandića, bila je njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, koji su čestitali Kuzmi Kovačiću i zaželjeli da i dalje svojim stvaralaštvom obogaćuje hrvatsku kulturu.

Nagrada Galerije Forum osnovana je 2001. godine, a prva je dodijeljena Edi Murtiću, utemeljitelju Galerije i njezinu dugogodišnjem članu. Dobitnici Nagrade bili su i Ivan Lovrenčić, Vatroslav Kuliš, Miroslav Šutej, Ljubo Ivančić, Joško Eterović, Đuro Seder, Petar Barišić te Boris Bućan.

(Hina) xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙