FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milošević o Pastoru

Autor: dmar
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević odbacio je na današnjoj konferenciji za novinare optužbe objavljene u nekim medijima o malverzacijama pri pretvorbi i privatizaciji njegove tvrtke Pastor, kao i njezinom monopolističkom položaju na hrvatskom tržištu, ustvrdivši kako je Pastor "svijetli primjer tvrtke koja nije tajkunizirana" pa uspješno radi i danas.

U Pastor tvornicu vatrogasnih aparata ušao sam 2000. godine, kada je tvrtka bila pred stečajem - akumulirala je 6,5 milijuna kuna gubitaka, ovrha nad nekretninama vrijedila je 5,5 milijuna kuna, a temeljni kapital bio je 13,5 milijuna kuna, istaknuo je Milošević na konferenciji za novinare.

Od tada gubitak je saniran, sačuvana su radna mjesta, a Pastor je trenutno jedini proizvođač vatrogasnih aparata u jugoistočnoj Europi, koji godišnje proizvede više od 230.000 aparata, od čega se polovica izvozi u Zapadnu Europu, napomenuo je Milošević.

Tvornica vatrogasnih aparata ostvaruje 20-tak posto od ukupnog prihoda Pastor Grupe, koja je danas regionalni lider i najveća kompanija u protupožarstvu i vatrogastvu u Jugoistočnoj Europi. Grupa broji 12 kompanija u sedam država, zapošljava tristotinjak ljudi, a prihodi od prodaje iznose 200-tinjak milijuna kuna godišnje od čega se manje od polovice ostvaruje u Hrvatskoj, naglašava Milošević.

Priznaje da Pastor dio poslova obavlja s državnim kompanijama, no kako je preko 45 posto hrvatskog BDP-a izravno ili neizravno vezano uz državu, praktički svaki hrvatski poduzetnik mora poslovati s državom.

Milošević je odbacio optužbe o monopolističkom položaju njegove tvrtke istaknuvši da danas u Hrvatskoj postoji još šest registriranih proizvođača vatrogasnih aparata. No, nijedan od njih ne proizvodi aparate nego isključivo sklapaju uvezene proizvode s Dalekog Istoka, tako da je Pastor jedina tvornica u Hrvatskoj i cijeloj regiji koja u cijelosti proizvodi vatrogasne aparate, od početka do kraja.

Pretvorba i privatizacija tvrtke provedeni su između 1992. i 1994. godine, kada je nisam ni bio u Pastoru, a moj otac bio je jedan od malih dioničara s dva posto dionica. Pastor je privatiziran tako da je u jednom trenutku čak 95 posto dionica bilo u rukama malih dioničara, a sve eventualne nepravilnosti su navedene u reviziji koja je objavljena još 2003. godine, kazao je Milošević.

U proteklih deset godina zbog privatizacije Pastora nije podnesena nijedna prijava, čak ni anonimna, istaknuo je Milošević komentirajući prijavu koju je nedavno podnio Pero Kovačević iz HSP-a dr. Ante Starčević, te ustvrdio kako nema problema da DORH istraži tu prijavu.

Govoreći o svojem političkom angažmanu u Vladi i HDZ-u, čiji je član postao tek nedavno, Milošević je pojasnio da ga je u prosincu premijerka Jadranka Kosor pozvala u Vladu i stranku, a on je "od onih koji rijetko odbijaju izazove".

Dosad nije bio član nijedne stranke, kaže Milošević, a prihvatio je poziv Jadranke Kosor i učlanio se u HDZ jer je konzervativne i demokršćanske orijentacije.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙