FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatski fond za privatizaciju stigla je jedna ponuda za privatizaciju riječkog brodogradilišta 3. maj i to tvrtke Jadranska ulaganja d.o.o. Zagreb. Dokumentaciju za 3. maj otkupila je i tvrtka DOK-ING, ali do zaključenja natječaja, danas u 14 sati, nije stigla njihova ponuda. Jadranska ulaganja, tvrtka iza koje stoji Danko Končar, je za objedinjeni državni portfelj 3. maja od 83,32 posto dionica ponudila jednu kunu te se obvezala ispuniti obvezne uvjete iz natječaja. Povjerenstvo za otvaranje ponuda zaprimilo je ponudu Jadranskih ulaganja koja će biti proslijeđena stručnim službama Fonda koje će napraviti analizu ponude, a potom povjerenstvu za privatizaciju brodogradilišta, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji. HFP je treći krug natječaja za privatizaciju 3. maja objavio 24. siječnja, nakon što je Vlada odbila ponudu njemačkog Crown Investmenta zbog problema koje ima tvrtka koja stoji iza tog ponuđača, austrijski A-Tec. Na prodaju je u trećem krugu bilo 83,32 posto dionica 3. maja po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a obvezni uvjeti isti su kao u drugom krugu.

DUBROVNIK - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u Dubrovniku otvorila početak radova na rekonstrukciji i dogradnji operativne obale i trajektnog pristaništa Batahovina u luci Gruž. Riječ je o projektu koji obuhvaća izgradnju 220 metara nove operativne obale za prihvat brodova na kružnim putovanjima, a investicija vrijedna osam milijuna eura bit će financirana kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Radovi bi trebali biti završeni do kraja rujna. "Ovo je trenutak koji govori da svi zajedno sudjelujemo u projektu koji se zove gospodarski razvoj Dubrovnika", kazala je predsjednica vlade Jadranka Kosor dodajući kako je ovaj investicijski projekt jedan od onih koji vlada pokreće u prva tri ovogodišnja mjeseca. U tijeku su i pripreme za projekt Batahovina 2, koji će uslijediti nakon završetka ovog projekta. Planira se daljnja izgradnja operativne obale, u dužine 400 metara, a vrijednost projekta procjenjuje se na 21 milijun eura.

VIROVITICA - Dvjestotinjak proizvođača duhana jutros je u organizaciji Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije prosvjedovalo ispred zgrade Virovitičko-podravske županije tražeći povećanje cijene duhana za tri kune. Cijena duhana, ističu prosvjednici, nije se mijenjala posljednjih deset godina, pa proizvođači duhana posluju s gubicima. Prosvjednici tvrde kako su s prosječnom cijenom od 8,20 kuna po kilogramu duhana kojoj se dodaje i državni poticaj prošle godine ostali bez zarade, a tome su dodatno pridonijele i prošlogodišnje poplave te stalno povećanje cijena energenata i repromaterijala. Predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić je upozorio na povećanje cijena energenata, cijena gnojiva i ostalog repromaterijala, a zbog poplava je prošle godine proizvedeno 30 posto manje duhana. "Tražimo pomoć virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića u rješavanju naših problema", rekao je Pipić te najavio da će proizvođači duhana biti ustrajni u svojim zahtjevima i da će, ako bude potrebno, prosvjedovati i na Markovom trgu u Zagrebu. Prosvjed u Virovitici nije podržala krovna udruga proizvođača duhana "Krupan list" iz koje ističu kako nemaju potrebu rješavati probleme duhanaca na cesti jer udruga trenutno s otkupljivačima duhana dogovara uvjete ovogodišnje proizvodnje, a u redovnim je pregovorima i s Ministarstvom poljoprivrede.

ZAGREB - Na 78. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će se održati od 14. do 21. svibnja, predstavit će se više od 20 hrvatskih izlagača u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), istaknuto je na današnjoj prezentaciji Novosadskog sajma. Prisustvo hrvatskih tvrtki na tom najvećem poljoprivrednom sajmu u regiji važno je zbog jačanja gospodarske suradnje, posebice u području poljoprivrede i prehrambene industrije, rečeno je na predstavljanju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić istaknuo je kako se očekuje 1.300 izlagača, a predstavljanje prehrambene industrije, poljoprivredne mehanizacije, izložba stoke i ocjenjivanje kvalitetnih proizvoda bit će i ove godine okosnica Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Zemlja partner ove će godine biti Portugal, a Vasić je kazao da se nada da će već iduće godine zemlja partner biti Hrvatska. Predstavnici Novosadskog sajma istaknuli su kako je današnja prezentacija prilika da se uz poljoprivredni predstave i neki drugi sajmovi koji bi mogli biti zanimljivi hrvatskim izlagačima, kao što su sajam lova, ribolova i sporta te sajam turizma. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski izvoz u Srbiju u prošloj je godini iznosio 349,2 milijuna eura, što je 12,9 posto manje nego u godini ranije, dok je iz Srbije uvezeno robe za 230,5 milijuna eura ili 14,4 posto više.

ZAGREB - Prosječna neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za studeni 2010. iznosila je 31,36 kuna, što je za 0,7 posto manje u odnosu na prosjek za listopad, a u odnosu na prosjek za studeni 2009. više za 0,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Po podacima DZS-a, u studenom su bila 172 plaćena radna sata, što je 3 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati bio u djelatnosti vodenog prijevoza, 197 radnih sati, a najmanje, 161 sat, u djelatnosti obrazovanja. Najviša prosječna satnica za studeni isplaćena je zaposlenima u promidžbi i istraživanju tržišta i iznosila je 57,55 kuna. Slijede prosječne neto satnice isplaćene u zračnom prijevozu u iznosu od 51,71 kuna, potom u upravljačkoj djelatnosti i savjetovanju u vezi s upravljanjem od 50,86 kune, u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova sa 50,48 kuna, itd. Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za studeni lani je iznosila 44,07 kuna, što je na mjesečnoj razini pad za dva posto, a na godišnjoj razini pad za 1,5 posto.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, ukazujući da su investitori uglavnom bez smjernica. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,12 posto, na 2.313 boda, dok je Crobex10 bio u minusu 0,28 posto, na 1.272 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 14 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je dionica HT-a, s prometom od 4,9 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,09 posto, na 303,99 kuna. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 1,8 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,05 posto, na 788 kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Ine, a cijena joj je oslabila 0,42 posto, na 3.617 kuna. Nadomak milijunskog prometa dionica je Zagrebačke banke, a cijena joj je skočila 2,3 posto, na 276 kuna. Među likvidnijim izdanjima, najveći skok cijene ostvarile su dionice IGH i Konzuma, i to za više od 5 posto. Najveći pad cijene, pak, bilježi dionica Kaštelanskih staklenika, za 5,7 posto.

ZAGREB) - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,09 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici iznosi 7,410826 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile i sve ostale promatrane inozemne valute, američki dolar za 0,84 posto, švicarski franak za 0,24 posto, a britanska funta za 0,17 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,356965 kuna, franka 5,725741 kunu, a funte 8,691012 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙