FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Vukčević za neovisne istražitelje u slučaju prodaje organa na Kosovu

Autor: ssai
BEOGRAD, 2. veljače 2011. (Hina) - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je za beogradske "Večernje novosti" od srijede da bi prijedlog organizacije Human Rights Watcha i izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja o neovisnim istražiteljima mogao biti najbolje rješenje kad je riječ o istrazi vezanoj uz Martyjevo izvješće o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Stojim na stajalištu da bi prijedlog Human Rigths Watcha i Dicka Martyja o neovisnim istražiteljima bio možda najbolje rešenje. Mi smo tu da damo svoj maksimalan doprinos kao i do sada", rekao je Vukčević, dodajući kako je još predmet razmatranja tko će i kada pokrenuti istragu.

Vukčević je izrazio zabrinutost u pogledu mogućnosti da takvu istragu vodi Eulex, dodajući kako je očito da ni sam Marty nije zadovoljan načinom na koji je Eulex radio pošto je "naslijedio" Unmik.

Srbijanski tužitelj dodao je kako su on i njegovi suradnici s glavnom tužiteljicom Eulexa Isabelle Arnal, koja je, po njegovim riječima, "vrstan tužitelj", i dosad surađivali na svim tzv. kosovskim predmetima u kojima "srbijansko tužiteljstvo postupa".

"Kad je u pitanju slučaj 'trgovine organima', rekli smo da smo i dalje otvoreni za suradnju. Skrenuli smo im pažnju da su mogli biti i efikasniji s obzirom na to da su na terenu na kojemu mogu istraživati, a i imali su osnovu za istragu koja bi već mogla dati rezultate. Želim vas podsetiti da je Unmik već radio ozbiljnu istragu koja je politički zataškana", rekao je Vukčević.

Tužitelji misije vladavine prava na Kosovu (EULEX) krajem siječnja pokrenuli su preliminarnu istragu vezanu uz navode iz nedavnog izvješća izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu.

EULEX je u priopćenju istaknuo da posjeduje "kapacitet, stručnost i nadležnost" za provedbu sudske istrage te je pozvao mjerodavne organizacije i pojedince, uključujući i Dicka Martya, da iznesu sve dokaze koje imaju u vezi s optužbama o trgovini organima.

Eulex također ističe svoju učinkovitost u programu zaštite svjedoka i oddbija izražene sumnje u njegovu sposobnost s tim u vezi.

Priopćenje Eulexa stiglo je nekoliko dana pošto je Parlamentarna skupština Vijeća Europe 25. siječnja prihvatila rezoluciju kojom se od Albanije i kosovskih vlasti traži da "ubrzaju ozbiljnu i neovisnu istragu" u vezi s tvrdnjama o postojanju tajnih zatočeničkih centara gdje se sa zatvorenicima s Kosova srpskoga i albanskog podrijetla neljudski ponašalo za vrijeme i nakon sukoba na Kosovu.

U izvješću predstavljenom u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Švicarac Dick Marty optužuje skupinu blisku sadašnjemu kosovskom premijeru Hashimu Thaciju da je organizirala međunarodnu trgovinu organima osoba zatočenih nakon ljeta 1999. u tajnim logorima bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙