FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Pahorova koalicija predlaže novi izborni zakon

Autor: lfia
LJUBLJANA, 2. veljače 2011.(Hina) - Slovenska vladajuća koalicija predložila je nov zakon o parlamentarnim izborima, ali i nov način financiranja predizborne kampanje, a izgledno je da će sistemske promjene izbornih pravila prihvatiti i oporbene stranke, što je nužno jer se izborno zakonodavstvo u parlamentu donosi dvotrećinskom većinom, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Ljubljansko "Delo" navodi da je osnovna intencija predloženih promjena smanjivanje prostora za lobističke utjecaje vlasnika kapitala na izborni proces, ali isto tako i želja da neposredni utjecaj birača na sastav parlamenta bude veći nego do sada.

Predloženi novi zakon o izborima i njihovu financiranju ne mijenja dosadašnje pravilo po kojemu je zabranjeno financiranje stranaka iz inozemstva, ali bi se sada zabranila mogućnost financiranja stranačkih predizbornih kampanja donacijama poduzeća, bez obzira jesu li ona u državnom ili nekom drugom vlasništvu. Donacije političkim strankama mogli bi ubuduće davati samo pojedinci s imenom i prezimenom. Uz to, ukinulo bi se dosadašnje pravilo po kojemu država iz proračuna strankama vraća troškove kampanje prema broju zastupničkih mjesta koje su osvojile na izborima. Isto tako, država bi ubuduće financirala troškove promidžbenih brošura koje stranke šalju na kućne adrese građana i to svim strankama koje se prijave na izbore. Uvjet za dobivanje sredstava iz proračuna za takav materijal bio bi da on pretežito sadrži izborni program stranke, a ne neke druge, primjerice ideološke, teme.

"Za promjene imamo dovoljnu političku potporu, a uzor nam je bio način financiranja predizborne kampanje u Francuskoj", izjavila je ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs, prenio je središnji slovenski list. Kako je dodala, predložene promjene donose se zbog čestih kritika da sadašnji slovenski izborni sustav dopušta lobističke utjecaje kapitala na političke odluke.

Veću ulogu nego do sada u kontroli financiranja stranaka na izborima imala bi državna revizija koja bi imala pravo zahtijevati račune i dokumentaciju o potrošenim sredstvima, a za prekršaje uvele bi se i sankcije, o čemu bi odlučivao sud.

Takve sistemske promjene izbornog zakonodavstva, navodi vodeći slovenski dnevnik, "mogle bi iz temelja promijeniti slovenski politički zemljovid".

Vladajuća koalicija predložila je također da na sastav parlamenta ubuduće presudnije utječe tzv. "preferencijalni glas". Riječ je o glasu koji birači prilikom izbora daju pojedincu na stranačkoj listi. To je pravilo do sada bilo primijenjeno samo na izborima za slovenske zastupnike u europskom parlamentu, a nije bilo u slovenskoj izbornoj praksi. Po sadašnjem izbornom zakonu pokazalo se da u parlament često ne uspijevaju ući lokalni kandidati koje su stranke kandidirale u pojedinim izbornim jedinicama jer su tamo poznati, nego njihovi stranački kolege koji imaju više mjesto na državnoj stranačkoj kandidacijskoj listi.

Vladajuća koalicija želi da izborne promjene budu u parlamentu usvojene još ove godine s obzirom da je sljedeća godina izborna, dodaju mediji.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙