FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Kučanov "Forum 21" o vladavini prava i društvenom moralu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. siječnja 2011.(Hina) - Postoji li u Sloveniji vladavina prava ili pak u njoj vrijede dva pravna sustava - jedan za elitu, a drugi za obične smrtnike, kako u posljednje vrijeme tvrdi slovenska oporba, pitanje je na koje su na okruglom stolu "Foruma 21" u četvrtak u Ljubljani pokušali odgovoriti brojni uglednici, među kojima i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan.

"Vladavina prava je cilj kojem stalno treba težiti, iako ga u cijelosti nikad ne postižemo", rekao je Kučan, počasni predsjednik i osnivač ove slovenske nevladine udruge. On se suprotstavio tvrdnjama da u Sloveniji postoje paralelni pravni sustavi, koje u ozračju sve manjeg povjerenja u državne institucije i sudstvo ističe oporba desnog centra koju vodi bivši premijer Janez Janša. Priznao je da u Sloveniji ima i pojava teških pravnih pogrešaka i situacija kad se zakon pogrešno primjenjuje.

U raspravi, koja je okupila vodeće slovenske pravne stručnjake, nekoliko bivših ministara te ustavnih sudaca, većina sudionika je ocijenila da su teze o postojanju "dvije pravne države" preradikalne, te da se zapravo radi o tome da se postojeći zakonski okviri nekada u praksi ne primjenjuju dovoljno učinkovito.

Zadnjih nekoliko mjeseci u Sloveniji je vrlo prisutna politička rasprava o vladavini prava. Nekoliko sudskih procesa u kojima se kao akteri pojavljuju političari, ali osobito neučinkovit progon gospodarskog kriminala, odnosno tajkuna čija su poduzeća insolventna i u velikim dugovima, potaknuli su tezu oporbe da su na udaru sudstva samo osumnjičenici s desne strane političkog spektra i tzv. mali ljudi, dok politička elita na vlasti navodno štiti osumnjičenike u privatizaciji koji su na strani ljevice.

U raspravi su spomenuti i primjeri kada su sami zastupnici u parlamentu donijeli rješenja u suprotnosti s jasnim pravorijekom ustavnog suda. Neki od sudionika upozorili su da znakovi pada standarda u ostvarivanju vladavine prava nisu samo prisutni u Sloveniji, nego da je do toga došlo u svim državama koje su nakon 2004. godine ušle u Europsku uniju. "To nije samo slovenski fenomen, a raskorak između zakona i morala, koji je u društvu dominantan, u međuvremenu se povećao", rekao je nekadašnji ministar javne uprave i pravni stručnjak Bojan Bugarič. On je također ocijenio da se u tranzicijskim zemljama previše prepisuju gotova zakonska rješenja iz "starih" demokracija, umjesto da se donose inovativna zakonska rješenja prilagođena tim državama.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙