FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Ribičiču nagrada za izjavu godine

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. siječnja 2011.(Hina) - Izjava negdašnjeg istaknutog slovenskog političara Cirila Ribičiča kako mu se ponekad čini da bi sastav parlamenta bio bolji kad bi se određivao ždrijebom, a ne na izborima, dobila je nagradu za najduhovitiju izjavu godine u tradicionalnoj anketi mariborskog dnevnog lista "Večer".

Svečanost dodjele nagrade u Mariboru u subotu navečer po prvi je put neposredno prenosila i nacionalna televizija. Ciril Ribičič je primajući nagradu rekao da je svojom "neposrednom i direktnom" šalom želio upozoriti na političke blokade i jalovost nekih parlamentarnih rasprava.

"Stanje u Sloveniji nije ružičasto. Zahvaljujem čitateljima što su me nagradili za kritiku slabog funkcioniranja nekih državnih organa poput parlamenta, ali mi je zbog tog stanja žao", rekao je Ribičič.

Ciril Ribičič (64) devedesetih je godina bio jedan od najistaknutijih slovenskih političara. Bio je u sastavu slovenske delegacije na 14. izvanrednom kongresu SKJ u siječnju 1990. u Beogradu, a kasnije i predsjednik stranke Udružena lista koja se razvila iz slovenskog saveza komunista. Bio je parlamentarni zastupnik u dva mandata nakon osamostaljenja Slovenije. Poslije toga bio je izabran za ustavnog suca, a nakon toga ponovo se vratio profesuri na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

Samo nekoliko stotina glasova manje od Ribičičeve izjave, dobila je tvrdnja člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) Matjaža Kmecla koji je kao najveću opasnost za Sloveniju naveo "gramzivost i pohlepu", koji ne vodi računa o nacionalnim i socijalnim interesima.

(Hina) xfl ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙