FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aman: Abdulah II. imenovao novog premijera

Autor: mhaj
AMAN , 1. veljače 2011. (Hina/AFP) - Jordanski kralj Abdulah II., blizak saveznik SAD-a, u utorak je, nakon prosvjeda u zemlji zbog cijena hrane i loših uvjeta življenja, smijenio premijera Samira Rifaija te je na njegovo mjesto imenovao Marufa Bahita, bivšega veleposlanika u Turskoj i Izraelu, koji je premijersku dužnost već jednom obavljao - od 2005. do 2007.

Od Bahita je kralj zatražio da poduzme "hitne i precizne mjere koje će omogućiti provedbu realnih političkih reformi u zemlji, kao odraz vizije vlasti o modernim reformama". "Željeli bismo reforme koje će otvoriti put našem narodu prema velikim mogućnostima i pristojnim uvjetima života, kakve i zaslužuje", rekao je Abdulah.

Nedavno je u Jordanu održano više prosvjeda, potaknutih masovnim prosvjedima u Tunisu i Egiptu, tijekom kojih su okupljeni tražili Rifaijevu ostavku zbog ekonomske politike njegove vlade.

"Taj potez ne vidim kao signal liberalizacije. I tijekom prethodnoga premijerskog mandata govorio je o reformama, no objektivno je malo konkretnoga napravio", smatra profesorica studija bliskoistočne politike s London's City Universityja, Rosemary Hollis. Glavna oporbena stranka u zemlji Fronta islamističke akcije upozorila je da, za razliku od Egipta, oporba u Jordanu ne zahtijeva promjenu režima već političke reforme.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙