FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Tunisa na odlasku formirao vladu

Autor: vrad
TUNIS, 17. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Mohammed Ghannouchi, posljednji premijer svrgnutog tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija, izvijestio je u ponedjeljak o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj će biti trojica oporbenih vođa, ali i šestorica bivših ministara, koja će upravljati u prijelaznom razdoblju do idućih izbora.

Premijer koji je izjavu novinarima dao u predsjedničkoj palači, objavio je popis s imenima 19 ministara te "vlade nacionalnog jedinstva" koja će upravljati zemljom do idućih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Trojica predsjednika političkih stranaka bivše oporbe režimu predsjednika Ben Alija koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju nakon 23 godine apsolutne vlasti, ući će u tu vladu. I šestorica članova Ben Alijeve bivše vlade ući će u novu, među kojima premijer, ministar vanjskih poslova Kamel Morjane i ministar unutarnjih poslova Ahmed Kriaa. U vladi će biti i predstavnici civilnog društva.

Tuniski islamistički pokret Ennahdha pozvao je na formiranje "vlade nacionalnog spasa" u kojoj će biti sve stranke, osim bivše stranke na vlasti, i "utemeljiteljske skupštine" radi pripreme novog ustava. Stranka Racheda Ghannouchija, vođe islamističke stranke u progonstvu, pozvala je na formiranje "vlade nacionalnog spasa" kako bi se "osigurala prava demokratska tranzicija zemlje". Ghannouchi se zauzima da iz te vlade nitko ne bude isključen, osim onih koji su "profitirali" ili su sudjelovali u Ben Alijevoj vlasti.

Ennahdha poziva i na formiranje "utemeljiteljske skupštine" koja će pripremiti "novi ustav" prije parlamentarnih izbora koje bi trebalo sazvati "za šest mjeseci". Ta bi skupština trebala uspostaviti "parlamentarni i demokratski režim koji će okupiti sve struje u politici i u civilnom društvu, ističe taj pokret.

Ennahdha je u vrijeme Ben Alijeva režima bila zabranjena, a njezinih tridesetak tisuća pristaša uhićeni su u 1990-im.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙