FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat MUP-a protiv smanjivanja policijskih mirovina

Autor: mbje
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a ocijenio je danas da su mirovine policijskih službenika "zabunom ili iz nerazumijevanja" svrstane u kategoriju prava stečenih pod posebnim uvjetima koja se trebaju smanjivati i postupno ukidati.

Mirovine policijskih službenika nisu ni velike niti privilegirane, a najveći broj policajaca prima mirovinu od oko 2.500 kuna. Jedino mogu ranije otići u mirovinu, no to je posljedica beneficiranog staža i redovitih uplata u mirovinski fond, ističe sindikat u priopćenju.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a učinit će sve u suradnji s drugim sindikatima da se zadrži sadašnji način izračuna mirovine, jer argumenti govore više nego u prilog očuvanju sadašnjeg stanja.

Mirovine policijskih službenika dosad su smanjivane dva puta - prvi puta početkom 2002. za 8 do 20 posto, a od 1. srpnja 2010. smanjenje mirovina po posebnim propisima obuhvatilo je i policijske mirovine za dodatnih 10 posto.

S druge strane, Zakon o dodatku na mirovine u iznosu od 4 posto do 27 posto, koje su ostvarene nakon 1. siječnja 1999. godine, ne primjenjuje se na korisnike mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima ili prema posebnim propisima.

Osim toga, mirovina policijskog službenika ne uvećava se ni temeljem statusa hrvatskog branitelja a, što je još gore, niti temeljem uplata u drugi mirovinski stup. Uplaćena sredstva iz drugog stupa vraćaju se u proračun a policijski službenik nema pravo na dodatak na mirovinu, ističe Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙