FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojima se pooštravaju mjere protiv navijača sklonih huliganskom ponašanju. To su mjere za zaštitu pravih navijača i građana, a protiv divljanja i divljačkog ponašanja, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor. Pooštravanje zakona potaknuli su brojni incidenti na sportskim događajima, posebice na nogometnim stadionima, koji su kulminirali na utakmici Dinamo - Hajduk 1. svibnja prošle godine, kada je jedan policajac ostao bez oka, rečeno je na sjednici. Novim mjerama zabranjuje se maskiranje navijača, uvodi nulta tolerancija na alkoholiziranost posjetitelja te zabranjuje prodaja alkohola u sportskim objektima. Uvode se i četiri nova kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje, organiziranje nasilja na natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine, te nepoštivanje mjera i zabrana. Kako je pojasnio državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, policiji se omogućava zabrana natjecanja ako sportski objekt nije propisno opremljen, a organizator se obvezuje na prekid natjecanja u slučaju većih nereda. Također se omogućuje kažnjavanje huligana koji su incidente napravili u inozemstvu, a policija im dosad zbog toga nije mogla ništa.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić izjavio je danas, uoči sjednice Vlade, da vladajuća koalicija odlično funkcionira te dodao da će odluku o načinu izlaska na parlamentarne izbore njeni članovi donijeti u zajedničkom dogovoru.Prije dva dana, naime, na zajedničkom su ručku bili premijerka Jadranka Kosor i predsjednik HSS-a Josip Friščić, a mediji nagađaju da je jedna od tema razgovora bila i pitanje o načinu izlaska članova koalicije na predstojeće parlamentarne izbore. Ministar turizma i potpredsjednik HSS-a Damir Bajs rekao je kako nije vijest da je održan sastanak dvaju predsjednika stranaka vladajuće koalicije, već bi, kaže, vijest bila da se predsjednici ne sastaju.

"Ovaj put su izabrali formu ručka, a predsjednik Friščić kazao mi je da se razgovaralo o pitanjima ulaska Hrvatske u EU i to je bio osnovni okvir razgovara", kratko je naveo Bajs dodajući kako nema informacije da se razgovaralo i o tome na koji će način HDZ i HSS izaći na predstojeće parlamentarne izbore, samostalno ili u koaliciji.

NOVI MAROF- Komemoracijom i misom danas je u Podrutama u blizini Novog Marofa obilježena 19. godišnjica pogibije petorice europskih promatrača, čiji je helikopter 7. siječnja 1992. raketom ispaljenom iz MIG-a 21 srušio pilot tadašnje JNA. Bio je to jedan od dva nenaoružana helikoptera s promatračima Europske zajednice, koji su se iz Kapošvara vraćali u Zagreb. Pošto su mnoga izaslanstva položila vijence kod spomen-obilježja na mjestu gdje je poginuli promatrači, u ime hrvatske vlade govorio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, kazavši kako je smrt te petorice europskih promatrača nenadoknadiv gubitak i za njihove obitelji i za hrvatski narod i državu. "Hrvatska danas opravdava povjerenje svojih europskih korijena i tradicija, pred samim je ulaskom u Europsku uniju. Njezini vojnici i policajci na tragu ove petorice poginulih mirotvoraca sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta", rekao je ministar Karamarko. Na komemoraciji su govorili i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza te otpravnica poslova francuskoga veleposlanstva u Hrvatskoj Salina Grenet.

ZAGREB - Isplata mirovina za prosinac 2010. počet će u ponedjeljak, 10. siječnja, korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Prošloga mjeseca mirovinu je primilo 1.197.130 umirovljenika, a prosječna mirovina iznosila je 2165 kuna. Odnos broja umirovljenika i zaposlenika bio je 1:1,25, a prosječna mirovina iznosila je 40,48 posto prosječne neto plaće za listopad 2010. (5.351 kn).

Za mirovine je isplaćeno 2,9 milijardi kuna.

ZAGREB - Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh krajem prošle godine u saborsku je proceduru u ime skupine zastupnika uputio izmjene i dopune zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme komunističke vladavine kojima, kako je kazao danas Hini, traže da se zemljišnim zajednicama omogući povrat imovine oduzete im još 1947. godine i to bez prava na naknadu. "Imovina zemljišnih zajednica jedini je oblik privatnog vlasništva koji još nije obeštećen niti je zakonski omogućen njegov povrat", kazao je Beus Richembergh u telefonskom razgovoru. U prijedlogu izmjena koje je uputio Saboru, HNS-ov zastupnik tako upozorava da se zahtjev za povratom imovine zemljišnim zajednicama temelji na načelu sadržanom u demokratskom duhu Ustava RH da "postoji neosporiva javna političko-zakonodavna, da povijesno-narodsku ne spominjemo, obveza Sabora zakonito povratiti vlasnicima i nasljednicima imovinu koja im je totalitarnim političkim zakonom Sabora NRH (1947. g.) proglašena općenarodnom i oduzeta bez prava na ikakvu naknadu". Izmjene je uputio 29. prosinca i to je prvi put da se to pitanje u formi službenoga zakonskoga teksta nalazi u saborskoj proceduri.

ZAGREB - Protiv izbornika mlade hrvatske nogometne reprezentacije Dražena Ladića osiguravajuća kuća Croatia osiguranje podnijela je kaznenu prijavu zbog sumnje da je od nje pokušao naplatiti oko 140.000 kuna štete koristeći se sumnjivom policom kasko osiguranja.

Iz MUP-a su potvrdili da je dubrovačko-neretvanska Policijska uprava u prosincu zaprimila kaznenu prijavu zbog sumnjivog postupka izdavanja kasko police na temelju koje je Ladić kao sudionik prometne nesreće u rujnu u Zagrebu podnio odštetni zahtjev za naplatu štete. Tom zahtjevu osiguravajuća kuća nije udovoljila i nije Ladiću isplatila novac. Croatia osiguranje prijavu je podnijela pošto je Ladić podnio odštetni zahtjev, a interna kontrola otkrila da je policu kasko osiguranja sklopio nakon sudara.

ZAGREB - Policija i stručnjaci ZET-a počeli su danas očevid u tramvaju u kojem je petogodišnja djevojčica u srijedu dobila opekline kad je rukama dotaknula rukohvat sjedala, a u ZET-u kažu da će prve podatke o uzrocima nesreće imati u ponedjeljak. Djevojčica je ozlijeđena u tramvaju br. 4, proizvedenom sredinom 80-ih godina. Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić rekao je da ostali takvi tramvaji nisu povučeni iz prometa, a nije znao reći koliko ih još vozi zagrebačkim ulicama.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙