FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvorena birališta u Nigeru

Autor: vrad
NIAMEY, 31. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Birališta su se počela zatvarati u ponedjeljak prije službenog završetka glasovanja u 19.00 sati po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu, na parlamentarnim i predsjedničkim izborima na kojima se civil treba izabrati za predsjednika nakon vojnog udara u veljači 2010. na Mamadoua Tandju.

Izbori su uglavnom protekli mirno, po izvoru u izbornom povjerenstvu. Na izbore je bilo pozvano 6,7 milijuna birača. Odmah nakon zatvaranja birališta pristupilo se prebrojavanju glasačkih listića.

Pošto je bivši predsjednik Mamadou Tandja odradio dva ustavom dopuštena petgodišnja mandata, bio je željan zadržati vlast te ga je vojna hunta svrgnula i u prijelaznom razdoblju pomogla da Niger dobije novi ustav i provede lokalne izbore 11. siječnja.

Hunta je održala obećanja i na predsjedničkim izborima koji se održavaju istodobno s parlamentarnima nije se natjecao nijedan od njezinih članova. Ne uspije li nitko od deset kandidata osvojiti dovoljan broj glasova, drugi krug predviđen je 12. ožujka, a novi civilni predsjednik trebao bi prisegnuti 6. travnja.

Najveću popularnost uživa čelnik Nigerijske stranke za demokraciju i socijalizam (PNDS), Mahamadou Issoufou. Dobre izglede imaju i Seini Oumarou, Hama Amadou i Mahamane Ousmane koji je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Nigera 1993. Posljednja trojica sklopila su savez za slučaj drugog kruga parlamentarnih izbora.

(Hina) xvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙