FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": rad slovenske vlade "pozitivan" samo za 17,3 posto ispitanika

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. siječnja 2011.(Hina) - Rad slovenske vlade "pozitivnim" je ocijenilo samo 17,3 posto ispitanika u najnovijoj mjesečnoj anketi ljubljanskog "Dela", objavljenoj u ponedjeljak, a ispitivanje pokazuje i sve manju popularnost stranke premijera Boruta Pahora u odnosu na vodeću oporbu.

Čak 44,3 posto od 700 sudionika u prošlotjednoj telefonskoj anketi navelo je da rad Pahorove koalicijske vlade smatra "negativnim", a 26,9 posto "vrlo negativnim". To je, uz približno jednako loš rezultat iz studenoga prošle godine, do sada najslabiji rejting Pahorove vlade u ispitivanjima javnog mišljenja "Dela" od početka rada sadašnje vlade u zadnje dvije godine, piše vodeći slovenski dnevni list.

"Delo" u komentaru navodi da bi pad popularnosti Pahorove vlade trebao biti "znak za uzbunu" za slovensku ljevicu, to prije što četiri stranke koje su u njoj djeluju neusklađeno, a povećava se prednost koju ta i druge ankete daju vodećoj oporbenoj stranci pred Pahorovim Socijalnim demokratima (SD).

U sadašnjem bi trenutku 26,7 posto birača na parlamentarnim izborima glasovalo za Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a za Pahorov SD samo 10,4 posto. Time se razlika u javnoj potpori između dviju najjačih stranaka u parlamentu znatno povećala u zadnjih mjesec dana. Naime, u prosinačkoj anketi "Dela" Janšinoj bi stranci svoj glas na izborima dalo 24,9 posto, a Pahorovoj 16,7 posto ispitanika.

Ako se u Pahorovoj stranci, ali i u stranci Zares, drugoj najjačoj koalicijskoj stranci, te u stranci Liberalnih demokrata (LDS) uskoro ne "otrijezne" i ne iziđu s "novim konceptima" koji trebaju deblokirati politiku ljevice, onda nije iluzorno ni očekivanje Janeza Janše koji je najavio da će na sljedećim izborima pokušati dobiti dvotrećinsku većinu glasova, navodi "Delo" u komentaru. Vodeći slovenski list međutim dodaje kako za sada nije realno da će predsjednik Zaresa i Pahorov ministar visokog školstva Gregor Golobič sa svojom strankom istupiti iz koalicije i pokušati izazvati prijevremene izbore, kako je sam zaprijetio, tražeći da se koalicijske stranke ujedine oko prioriteta za svoje djelovanje do redovitih izbora.

Istina je da bi Golobič teoretski mogao izazvati i pad sadašnje vladajuće koalicije, ali je to samo teoretska mogućnost, barem dok ne bude jasno hoće li Pahor uspjeti uvjeriti slovenske birače na referendumu da prihvate mirovinsku reformu, tvrdi vodeći slovenski list. Uostalom, kako dodaje, odlazak iz vlade Golobiču i njegovoj stranci ne bi koristio na mogućim prijevremenim izborima jer bi, po najnovijem ispitivanju, ta stranka na izborima dobila samo 4,1 posto glasova, jedva dostatno za ulazak u novi parlament.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙