FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnička analiza: Crobex na važnim tehničkim razinama

Autor: scvi
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Crobex indeks Zagrebačke burze trenutno se nalazi na izuzetno važnim tehničkim razinama, a njegovo bi kretanje u idućih nekoliko tjedana i mjeseci moglo pokazati smjer hrvatskog tržišta kapitala vremenski do kraja godine ili cjenovno do prvih slijedećih referentnih točaka.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 2.302 boda. U petak nije uspio dočekati kraj trgovanja iznad glavne linije otpora koja se nalazi na 2.318 bodova.

„Brzim rastom u svega dva mjeseca Crobex je uspio doći od donje do gornje granice horizontalnog kanala, unutar kojega se kretao još od početka drugog tromjesečja 2009. godine pa sve do sada“, ocjenjuje Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Važnost cjenovnih kanala je u količini potražnje na njihovim donjim, odnosno na količini ponude na njihovim gornjim granicama.

Velika ponuda na gornjoj granici i nemogućnost kupaca da akumuliraju prodaju dionica tjera cijene na niže do granica gdje prodavači nisu više zadovoljni količinom novca koje dobiju za dionice, odnosno do cijena gdje kupci smatraju da je vrijedno zamijeniti novac za vrijednosne papire, pojašnjava Erdeljac.

Važnost neke granice određuje to koliko je pokušaja da se probije. U slučaju Crobexa, gornja granica je iznimno bitna zbog nekoliko pokušaja njezinog probijanja u zadnje dvije godine, kaže Erdeljac.

„Na dnevnom grafu Crobexa prisutna je medvjeđa divergencija, koja bi mogla utjecati na trgovanje u idućim tjednima. Naime, medvjeđa divergencija pokazuje porast cijena na nove vrhove bez prave potvrde od strane oscilatora. To ustvari znači da je porast cijena barem u kratkom roku bio veći nego je stvarna trenutna potražnja za vrijednosnim papirima“, kaže Erdeljac.

Na tjednom grafu, pak, oscilatori potvrđuju porast, dok zasad na mjesečnom grafu izostaje formiranje vrha na promatranom oscilatoru.

Granice potpore i otpora Crobexu

Prva granica potpore Crobexu nalazi se na 2.218 bodova, gdje se nalazi točno sredina cjenovnog raspona Crobexa u siječnju, ističe Erdeljac.

„Nemogućnost zadržavanja Crobexa iznad te razine, odnosno iznad zone koja se nalazi između 2.210 i 2.225 bodova otvorila bi vrata njegovu potencijalnom padu do slijedećih granica potpore, koje se nalaze na 2.120 i 2.090 bodova. U slučaju pada ispod zadnje granice koja se nalazi na 2.030 bodova prestali bismo pričati o korekciji i otvorila bi se mogućnost za daljnji ubrzani pad Crobexa do 1.920 bodova, odnosno do donje granice horizontalnog cjenovnog kanala koja se nalazi na 1.770 bodova“, kaže Erdeljac.

Iznad granice od 2.315 bodova, pak, nalazi se nekoliko bitnih otpora Crobexu, koji bi mogli utjecati na trgovanje u slučaju probijanja gornje granice horizontalnog cjenovnog kanala.

„Prva takva granica se nalazi na 2.350 bodova, dok se druga nalazi na 2.445 bodova, gdje je 61,8-postotni Fibonacci retrecement projiciranog porasta Crobexa u slučaju probijanja gornje granice horizontalnog cjenovnog kanala u kojem se sad nalazi“, navodi Erdeljac.

Krajnja projekcija rasta u slučaju probijanja i potvrde kao potpore razina na kojima se Crobex sada nalazi završava s granicom od 3.280 bodova.

„Izuzetna važnost gornje granice horizontalnog cjenovnog kanala, odnosno 2.315 bodova mogla bi spustiti Crobex prema dolje do razina na kojima će kupci ponovno procijeniti da je vrijedno zamijeniti novac za vrijednosne papire. Analiza oscilatora i medvjeđa divergencija u formiranju na dnevnom grafu potvrđuje tu mogućnost“, ističe Erdeljac.

Kako je trenutni kratkoročni trend i dalje pozitivan, pad Crobexa trebao bi se zaustaviti na jednoj od gore navedenih granica, dajući pritom važnost dvjema točkama - 2.218 i 2.090 bodova, smatra Erdeljac.

U slučaju odbijanja od tih granica, ponovni napad na 2.315 bodova trebao bi se dogoditi na velikom volumenu i samo probijanje gornje granice cjenovnog kanala bi otvorilo put prema kranjem targetu koji se nalazi na 3.280 bodova.

„Pad ispod granica potpore, pogotovo na velikom volumenu, učvrstio bi snagu gornje granice cjenovnog kanala te bi se probijanjem zadnje točke otpora blizu 2.000 bodova, odnosno 2.030 bodova postavio novi cjenovni cilj Crobexa – donja granica horizontalnog cjenovnog kanala, koja se nalazi na 1.770 bodova. Uzimajući u obzir kretanja Crobexa od 1997. godine, čak i njegov pad na samo 1.770 bodova ne bi naštetio mogućnosti potencijalnog rasta Crobexa u dužem roku, od 5 do 10 godina. Pad ispod te razine doveo bi u fokus testiranje nizina iz ožujka 2009. godine, kad je Crobex pao na 1.240 bodova“, zaključuje Erdeljac.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙