FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvorana u Balama među 10 najboljih u istočnoj Europi

Autor: ipet
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Športsku dvoranu u Balama uvrstio je arhitekt Adel Zakout među deset najboljih građevina u istočnoj Europi, ocijenivši da je to sjajan primjer građevine koja ne kopira arhitektonsku baštinu, već se njome nadahnjuje.

Adel Zakout, direktor internetske stranice OpenBuildings.com koja donosi pregled arhitekture diljem svijeta, a za američki Huffington Post - jedan od najvećih i najposjećenijih news portala na svijetu - priredio je svoj izbor najboljih zgrada u istočnoj Europi, od Slovenije do Bugarske.

Među najomiljenija arhitektonska rješenja u regiji Zakout je uvrstio i športsku dvoranu u Balama, priopćio je danas "Glas Ladonje".

Zakout piše da je inspiracija za tu građevinu bila tradicionalna kamena kućica (kažun) u kojoj su pastiri nalazili zaklon od vrućine i zime.

U priopćenju se podsjeća da je Baljanska dvorana osvojila prvu nagradu u kategoriji športskih objekata na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. Tada su za tu uglednu nagradu konkurirale građevine poput arene Wembleyja u Londonu, olimpijskoga bazena Watercubea i Teniskog centra u Pekingu. Dvorana je dobila još jedno veliko priznanje - broncu na IAKS/IOC Awardu 2009. u Koelnu.

Dvoranu u Balama projektirao je zagrebački projektni studio 3LHD.

(Hina) pp/xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙