FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelavić: ostavke arhitekata - raskol u predsjedništvu

Autor: zjur
SPLIT, 19. siječnja 2011. (Hina) - Predsjednik Društva arhitekata Splita (DAS) Jurica Jelavić danas se na konferenciji za novinare osvrnuo na ostavku petero arhitekata, članova predsjedništva DAS-a, glavne urednice i člana uredništva DAS-ova internetskog portala, ocjenjujući da je medijski eksponirana tema o planiranoj gradnji na rubu Park-šume Marjana iskorištena za izazivanje raskola u predsjedništvu tog društva i potpunu paralizu te strukovne institucije.

Jelavić je rekao da dvogodišnji mandat predsjedništva DAS-a ionako završava u veljači, što obvezuje na raspisivanje izborne skupštine i izbor novog predsjednika.

"Postavljam pitanje želi li možda petero kolega svojim istupom pilatovski oprati ruke i pripremiti svoje kandidaturu za novi mandat. Mislim kako nisu djelovali proaktivno za dobrobit javnosti i struke arhitekata, nego pokušavaju svaliti krivnju na druge svojom kvazimoralnom ostavkom", istaknuo je.

Arhitekti u ostavci sudjelovali su na sličnim investitorskim natječajima, rekao je Jelavić i naveo dvoranu Arenu, hotel "Ambasador", Dom mladih i Arheološki muzej, ili su, kako je ustvrdio, bili u žirijima pojedinih sličnih natječaja. Predsjednik Jelavić upitao je imaju li njegovi kolege u ostavci, nakon sudjelovanja u sličnim natječajima, pravo prozivati druge za nemoral.

"Bez obzira na štetu koju su članovi u ostavci napravili ugledu Društva arhitekata Splita, izražavam nadu da će splitski arhitekti već na idućoj izbornoj skupštini ostvariti zajedništvo i kontinuitet javnog djelovanja na dobrobit Splita", zaključio je Jelavić.

Ostavku su podnijeli arhitekti Danira Matošić-Matičević, Jelena Zanchi, Dinko Peračić, Marijana Bronzović, Mirjana Beganović te glavna urednica i član uredništva DAS-ova internetskog portala Miranda Veljačić i Dejan Stubnja. Izjavili su kako su istupi predsjednika Jelavića i pojedinih članova predsjedništva DAS-a srozali ugled i obezvrijedili to društvo te izgradili klijentelistički, a ne partnerski udnos s gradskom upravom. Kao primjer istaknuli su događaje u vezi s planiranom gradnjom na sjevernoj strani Marjana, gdje je investitor ugostiteljskog objekta tvrtka u vlasništvu Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙