FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik o dubrovačkim benediktincima

Autor: hspa
DUBROVNIK, 20. siječnja 2011. (Hina) - U dvorani samostana sv. Klare u Dubrovniku večeras je predstavljen zbornik radova "Dubrovački benediktinci" koji su uredili zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i dr. Marijan Sivrić.

Višestoljetnim djelovanjem benediktinski samostani ostavili su vidljiv trag u povijesti dubrovačkog kraja, a iz dubrovačke benediktinske zajednice proistekli su biskupi, znanstvenici, pisci i povjesničari koji su zadužili kulturu dubrovačkog kraja i naroda, rečeno je na predstavljanju zbornika.

Počeci benediktinskog redovništva na dubrovačkom području sežu u 11. stoljeće, a pošto je Napoleon 1806. okupirao i ukinuo Dubrovačku Republiku, 1808. ukinuo je i benediktinske samostane te je prije dva stoljeća prestao njihov organizirani život i rad u toj nadbiskupiji.

Tijekom 12. i 13. stoljeća benediktinske zajednice bile su sve brojnije. Na dubrovačkom području bilo je devet muških samostana za koje se zna, i još toliko ih se spominje, ali je dvojbeno jesu li postojali. Benediktinke su, ne u isto vrijeme, bile u desetak samostana. Njihovi su samostani radi sigurnosti bili unutar gradskih zidina, za razliku od muških, koji su redovito bili izvan grada.

U predstavljanju zbornika "Dubrovački benediktinci" sudjelovali su benediktinac otac Jozo Milanović i viši znanstveni suradnik i voditelj područnog centra Instituta "Ivo Pilar" u Dubrovniku dr. Vinicije Lupis, a u prigodnom programu nastupila je Klapa "Oštro".

(Hina) xhspa yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙