FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji: Slovenija pokreće kampanju protiv korupcije

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. siječnja 2011.(Hina) - Uhićenje suca osumnjičenog za primanje mita, što se dogodilo prvi put u samostalnoj Sloveniji, možda je znak da započinje oštra protivkorupcijska kampanja u kojoj neće ostati pošteđeni ni krivci za gospodarski kriminal i tajkunsku privatizaciju, navode u petak slovenski mediji.

Sudac iz Celja Mirko Škoberne uhićen je u četvrtak pod sumnjom da je u jednom slučaju koji se dogodio 2009. godine zahtijevao i primio mito, zlorabeći svoju sudačku funkciju. Navode medija u petak je potvrdila i kriminalistička policija, navodeći da su uhićena i dva posrednika u tom korupcijskom činu.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" piše da je Škoberne u svojoj dugogodišnjoj karijeri u Celju bio potpredsjednik suda, ali i šef odjela za kazneno pravo, te da ga je po nekim indicijama policiji okrio "kriminalac od kojega je tražio previše novaca" za protuuslugu.

"Sučevu sudbinu zapečatila je prevelika gramzivost, a da ju je znao kontrolirati još dugo ga ne bi otkrili", navodi u komentaru list. Sucu iz Celja, koji je već ispitan pred istražnim sucem u Ljubljani, prijeti najprije jednomjesečni pritvor. List navodi da je predsjednik slovenskog Vrhovnog suda Branko Masleša izrazio razočarenje spomenutim slučajem, ali i potvrdio da postoje sumnje u djelovanje još nekih sudaca, ocijenivši da je postupak protiv Škobernea znak "da nema nedodirljivih" u društvu.

Ljubljansko "Delo" navodi da bi slučaj mogao dodatno urušiti povjerenje u pravnu državu u Sloveniji. Također podsjeća da su kvalitetniji postupci u pravosuđu protiv kriminala bijelih ovratnika prioritet vlade Boruta Pahora, koji je on isticao već na samom početku mandata prije dvije godine, iako se pokazalo da su policijski, tužiteljski i sudski kapaciteti te njihova koordinacija u borbi protiv kriminala u gospodarstvu, osobito tajkunske privatizacije, nedovoljni. No, pravosuđe ne bi smjelo čekati na mig politike za otkrivanje i kažnjavanje korupcije i gospodarskog kriminala nego djelovati na osnovi svog integriteta i profesionalnosti, navodi list.

"Delo" kao posebno zanimljivu ističe Pahorovu izjavu od četvrtka u kojoj on niski rejting svoje vlade tumači i djelovanjem različitih lobija "kojima je stao na žulj", posebno u slučajevima nepravilnosti u privatizaciji i pretvorbi. Komentirajući blokadu imovine građevinskog tajkuna i suvlasnika tvrtke SCT Ivana Zidara i neke slučajeve očekivanih suđenja za gospodarski kriminal, Pahor je rekao da su ga pokušali smijeniti "oni kojima je stao na žulj", te pri tome po prvi put spomenuo lobiste iza kojih stoji kapital, navodi vodeći slovenski list. Dodaje se da Pahor njihovom akcijom smatra i medijsku kampanju kojom se rejting njegova vlade pokazuje vrlo niskim, nižim nego što je u stvarnosti.

Po pisanju "Dela", takve krugove brinu i najave predsjednika vladine protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča da će otkriti glavne čimbenike "sistemske korupcije" koja je po njegovoj ocjeni u Sloveniji glavni problem. Njegova komisija vodi akciju sistematiziranja podataka o "toku novca" odnosno financijskim transakcijama koje su problematične i ukazuju na koncentriranje financijske moći u rukama relativno malog broja ljudi.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙