FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ElBaradei na molitvi; u Kairu sukobi

Autor: rtom
KAIRO, 28. siječnja 2011. (Hina) - Sukobi prosvjednika s policijom izbili su pred džamijom u Kairu u kojoj je molio i oporbeni čelnik Mohamed ElBaradei u petak, na Dan gnjeva protiv predsjednika Hosnija Mubaraka koji je zabranio okupljanja i dao blokirati internet, što osuđuje međunarodna zajednica, javljaju agencije.

Policija je pucala u zrak gumenim metcima i suzavcem te vodenim topovima rastjerivala prosvjeda na Trgu Guzia gdje se poslije molitve okupilo 2.000 ljudi, javlja AFP. Time je počeo četvrti dan prosvjeda koji bi se protiv 30-godišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka trebali održati diljem Egipta. Opkoljeni jakim snagama sigurnosti, vjernici su odmah nakon završetka molitve izvikivali "Dolje Hosni Mubarak".

Reuters najvaljuje da u Danu gnjeva treba sudjelovati i ElBaradei, Nobelovac i bivši predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji je molio u džamiji u središtu Kaira ispred koje su izbili sukobi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak egipatske vođe i narod neka ne dopuste nasilje.

"Svi, narod i vođe, morati bi osigurati da stanje u regiji, osobito u Egiptu, ne vodi u novo nasilje", reako je Ban u Davosu gdje sudjeluje na Svjetskog ekonomskom forumu.

Ban je poručio da sloboda izražavanja mora biti poštovana u Egiptu i pozvao je vlasti Bliskog istoka oćenito "da zgrabe ovu priliku i pokrenu proces kojim će odgovoriti na legitimne težnje svojih naroda".

Revolucija jasmina, kojom je u siječnju svrgnut tuniski predsjednik, proširila se na regiju u kojoj se u nizu zemalja održavaju narodni prosvjedi protiv nezaposlenosti, korupcije i autoritarnih režima. AFP javlja o više od 3.000 prosvjednika u Amanu. Prosvjeduje se u i u Jemenu.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙