FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kazahstanski predsjednik želi vladati do 2020.

Autor: rtom
ASTANA, 28. siječnja 2011. (Hina) - Dugogodišnji kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev u petak je rekao da kani ostati na dužnosti sve dok mu to zdravlje dopusti bez obzira hoće li taj plan birači potvrditi referendumom ili ne, javljaju agencije.

U godišnjem obraćanju naciji Nazarbajev je rekao da će ustavno vijeće odlučiti treba li raspisati referendum koji bi mu omogućio ostanak na vlasti sve do 2020.

Više od polovice birača poduprlo je inicijativu da se Nazarbajevu mandat produlji sve do 2020., čime bi se otkazali predsjednički izbori od 2012. do 2017..Narodnu incijativu zatim je jednoglasno prihvatio parlament u kojem nema nijednog oporbenog zastupnika.

"Glavno je da sam razumio poruku naroda, a ta je: ne napuštaj dužnost, nastavi raditi", rekao je Nazarbajev.

Njegove je riječi parlament popratio ovacijama, javlja Reuters i dodaje kako je jasno poručio da će se natjecati na izborima 2012., ako se referendum ne održi.

Prijedlog o raspisivanju referenduma kritizirale su Sjedinjene Države i Europska unija. Kazahstan nijednom nije održao izbore koje bi međunarodni promatrači i OESS ocijenili slobodnima i poštenima.

U više od 20 godina Nazarbajevljeve vlasti, Kazahstan je privukao strana ulaganja veća od 150 milijarde dolara s obzirom da je najveći proizvođač urana i velika izvoznica nafte te industrijskih metala.

Strani ulagaču strahuju da bi neizvjesnost oko nasljeđivanja vlasti mogla destabilizirati zemlju, a Zapad u načelu izbjegava kritizirati Kazahstan radi dobrih odnose s tom naftnom silom smještenom između Rusije i Kine, piše AFP.

Nazarbajev je pozvao Europsku uniju da potpiše nov sporazum koji će joj jamčiti stabilne isporuke plina i nafte, a svome je narodu obećao zemlju učiniti "snažnom poput sniježnog leoparda središnje Azije".

BDP per capita u naciji od 16 milijuna ljudi narastao je više od 12 puta, sa 700 dolara u 1994., na više od 9.000 dolara danas, rekao je predsjednik i obećao otvoriti stotine novih poduzeća u sklopu industrijalizacije.

Transparency International svrstao je Kazahstan među visokokorumpirane zemlje, na 105. mjesto od 178 država po percepciji korupcije u popisu za 2010. godinu. Zemlja je redovito kritizirana zbog gušenja medijskih sloboda i prava oporbe u kojoj je bilo i nerazjašnjenih ubojstava oporbenih čelnika.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙