FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD osudili namjeru Kazahstana da održi referendum

Autor: nbar
ALMATI, 4. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Američke Države osudile su u utorak namjeru Kazahstana da predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu produži predsjednički mandat do 2020. te tako preskoči izbore 2012., ocijenivši kako je to potez koji bi unazadio demokraciju.

"Smatramo da bi nacionalni referendum, koji bi trebao zamijeniti predsjedničke izbore zajamčene kazahstanskim ustavom, značio korak nazad za demokraciju u Kazahstanu", ističe američka vlada u priopćenju koje je objavilo američko veleposlanstvo u Kazahstanu.

"Mislimo kako je važno da kazahstanska vlada i građani poštuju svoje međunarodne obaveze i organiziraju slobodne i poštene izbore", dodaje se u priopćenju.

Kazahstanski parlament zatražio je prošli tjedan od Nazarbajeva da raspiše referenduma na kojem bi se građani očitovali za produžavanje njegove dvadesetogodišnje vladavine na još deset godina, sve do 2020.

Očekuje se da bi referendum mogao biti organiziran u ožujku.

Nazarbajev (70) mora odobriti održavanje referenduma, koji bi mu omogućio da izbjegne predsjedničke izbore koji bi se po redovitu postupku trebali održati ove godine.

(Hina) xnab ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙