FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: opet bez vladajuće većine

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. siječnja 2011. (Hina) - Bosna i Hercegovina novu vlast na državnoj razini možda neće dobiti ni do ljeta pa ne treba isključiti ni raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, poručili su u ponedjeljak čelnici nekih stranaka zastupljenih u parlamentu BiH nakon još jednog neuspjela sastanka u Sarajevu, na kojemu se pokušala dogovoriti parlamentarna vladajuća većina.

"Do ljeta ne očekujem ništa i pitam se imaju li ovakvi razgovori uopće smisla", izjavio je nakon sastanka novinarima Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), dodavši kako je zbog toga jedino logično rješenje raspustiti saziv parlamenta izabran 3. listopada 2010.

Slično stajalište iznio je i predsjednik Demokratske narodne zajednice (DNZ) Rifat Dolić, ocijenivši kako je BiH "u dubokoj političkoj krizi" te kako bi dobro došlo jače djelovanje međunarodne zajednice.

Privremeni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Adnan Bašić kazao je kako ohrabruje tek to što na sastanku u ponedjeljak nije bilo teških riječi. Objasnio je kako je dogovoreno da u razdoblju od petnaest dana tri stranačka poslijeizborna bloka dostave dokaz da imaju većinu za donošenje odluka u zastupničkom domu, što je uvjet da se nastavi utemeljiteljska sjednica tog tijela započeta 30. prosinca prošle godine te izabere novo čelništvo parlamenta.

Ne dogodi li se to, kazao je Bašić, ne preostaje ništa drugo nego nastaviti razgovore. "Duboko se nadam da će ova agonija prestati", izjavio je Bašić.

Predstavnici stranačkih blokova, nastalih nakon izbora, u ponedjeljak su mogli tek ponoviti dobro poznata stajališta.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je u i ime svoje stranke i HDZ-a BiH istaknuo kako dogovor ne treba očekivati ako se pregovori o uspostavi vlasti "ne vrate u realne okvire koji odražavaju duh BiH". Dodao je kako to sa stajališta dvaju HDZ-a znači da svaka vladajuća koalicija, osim natpolovične većine u zastupničkom domu, mora iza sebe imati i "većinski legitimitet svakog od triju konstitutivnih naroda" te da vladajuće većine trebaju biti sukladne na svim razinama vlasti - od županija preko entiteta do države.

"Mi sve pozivamo na razgovor, utemeljen na tim načelima, u iduća dva tjedna", kazao je Ljubić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija, stranke koja je uspostavila savezništvo sa Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom "Radom za boljitak" (NSRzB), istaknuo je pak kako taj stranački blok može osigurati većinu glasova iz Federacije BiH u zastupničkom domu državnog parlamenta te je pozvao da se bez ikakve odgode utemelji vlast, a najprije domovi naroda na federalnoj i državnoj razini.

SDP uzima u obzir realnost BiH i pripravan je prihvatiti da drugi dio vladajućeg bloka iz Republike Srpske tvore Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS), izjavio je Lagumdžija.

Predsjednik NSRzB Mladen Lijanović optužio je HDZ BiH da odgodom utemeljenja vlasti u četirima županijama s hrvatskom većinom pokušava blokirati uspostavu vlasti u BiH, a predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić je kazao kako nitko nema pravo osporavati njegovo hrvatstvo aludirajući na tvrdnje iz dvaju HDZ-a kako su samo oni legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

Milorad Dodik nije bio na sastanku u ponedjeljak, no član vodstva njegove stranke Milorad Živković novinarima je kazao kako SNSD i dalje traži da se odredi stabilna parlamentarna većina kako bi se nastavila uspostava vlasti, odnosno izbor ministarskog vijeća BiH.

Dodao je kako u SNSD-u očekuju da se u idućem razdoblju u pregovore o uspostavi nove vlasti u BiH uključe i "predsjednici susjednih država".

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙