FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Prijedlogom zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojega je Vlada s današnje sjednice uputila u Hrvatski sabor, u potpunosti se želi depolitizirati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kojem više ne bi smjeli sjediti članovi političkih stranaka. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je kako predloženi zakon treba osigurati da svima koji obnašaju javnu dužnost javni interes bude u prvom planu, odnosno da ne dođe do toga da privatni interes ugrozi djelovanje u javnom interesu. Zakonom se propisuje da dužnosnik, pored dužnosti na koju je imenovan ili izabran, ne može obnašati drugu javnu dužnost, dok dužnosnici koji profesionalno obnašaju javnu dužnost za vrijeme obnašanja ne mogu uz naknadu obavljati druge poslove u smislu redovitog i stalnog zanimanja, osim ako Povjerenstvo ne utvrdi da to ne utječe na zakonito obnašanje dužnosti. Dužnosnici su obvezni u roku od 30 dana od stupanja na dužnost podnijeti izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini, kao i imovini bračnog druga. Odredbama se utvrđuje i da dužnosnici za vrijeme obnašanja dužnosti ne smiju imati više od 0,5 posto dionica, odnosno udjela u vlasništvu nekog trgovačkog društva (do sada je to bilo 20 posto), a svoja upravljačka prava moraju prenijeti na drugu osobu. Također, trgovačko društvo u kojem dužnosnik ima više od 0,5 posto udjela ne može stupiti u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo SEEMO-a (South East Europe Media Organisation), podružnice International Press Instituta, nevladine i neprofitne mreže urednika, medijskih izdavača i vodećih novinara jugoistočne Europe koji su ga upoznali sa svojim aktivnostima u zaštiti slobode tiska te pomoći novinarima i medijskim kućama u toj regiji. Razgovarali su i o stanju novinarskih sloboda, političkoj i ekonomskoj situaciji koja utječe na rad i opstanak javnih medija, integritet novinara, pad profesionalnih standarda i komercijalizaciji medijskih sadržaja, priopćeno je danas iz Predsjednikova ureda. Članovi SEEMO-a su 2009. godine započeli sa posjetima najvišim predstavnicima vlasti s kojima razgovaraju o temama vezanim uz slobodu medija, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Vlada RH na današnjem zatvorenom dijelu sjednice donijela je Odluka o povećanju temeljnog kapitala društva Luka Ploče d.d., Ploče, putem javne ponude, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Odlukom se preporuča predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - imateljima dionica iz portfelja Republike Hrvatske, da na Izvanrednoj glavnoj skupštini Društva glasuju za donošenje Odluke o povećanju temeljnog kapitala Društva putem javne ponude investicijskoj javnosti, na način da se temeljni kapital poveća s postojećeg iznosa od 89.045.600 kuna za iznos do najviše 132.000.000 kuna, na iznos do najviše 221.045.600 kuna, izdavanjem do najviše 330.000 novih redovnih dionica na ime, u nematerijaliziranom obliku, pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna, bez isključenja prava prvenstva postojećim dioničarima. Raspon cijena i konačna cijena po kojoj će se izvršiti upis dionica odredit će se prema iskazanom interesu potencijalnih investitora, sukladno najboljim tržišnim praksama, a u svrhu optimalizacije prikupljanja kapitalnih sredstava potrebnih za dokapitalizaciju Društva. Također Vlada RH je donijela Odluku o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica društva Luka Ploče d.d., Ploče, radnicima Grupe Luka Ploče. Od prodaje se izuzima 51.771 dionica koje se nalaze u portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju, pojedinačne nominalne vrijednosti od 400 kuna po dionici, ukupne nominalne vrijednosti 20.708.400 kuna, što čini 23,25 posto temeljnog kapitala Društva. Odlukom se zadužuje HFP da svih 51.771 dionica Društva proda radnicima zaposlenim u Grupi Luka Ploče, po cijeni od 400 kuna, uz uvjete da se kupnja odvija u dva kruga, da u kupnji sudjeluju svih 746 radnika, da broj dionica koje svaki radnik može kupiti ovisi o broju navršenih godina staža, a ukoliko radnici ne iskažu dovoljan interes za kupnju, preostale dionice ostat će u portfelju HFP-a.

ZAGREB - Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas poruku u kojoj navodi da nas "Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti ponovno podsjeća na strašan zločin genocida nad židovskim narodom tijekom Drugog svjetskog rata". "Na današnji dan sjećamo se i svih žrtava zločina nad židovskom narodom u Hrvatskoj počinjenih od strane ustaškog režima. Zbog svih žrtava holokausta, ali i svih žrtava zločina protiv čovječnosti u povijesti, a osobito u dvadesetom stoljeću, naša je dužnost da obrazujemo današnje mlade generacije o povijesti holokausta i zločina protiv čovječnosti, ali i da ih odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije. Neka stoga poruka Dana sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti bude trajan poticaj svim ljudima dobre volje da izgrađuju svijet čovječnosti i razumijevanja među ljudima", stoji u poruci predsjednika Republike Josipovića, povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti.

ZAGREB - Vlada RH na današnjem zatvorenom dijelu sjednice nije prihvatila Dodatak programu restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije (HRT), priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Naime, stupanjem na snagu Zakona o HRT-u promijenjeni su parametri po kojima je bio izrađen Program restrukturiranja HRT-a. Novim Zakonom gotovo se udvostručuje iznos koji HRT mora uplatiti iz svojih prihoda Hrvatskom audiovizualnom centru, predviđa se sklapanje Ugovora između Vlade i HRT-a o opsegu i cijeni javnih usluga, a koji će konačno definirati parametre poslovanja, kao i ulogu HRT-a u hrvatskom medijskom prostoru. Iako su ostvarene određene uštede, Vlada se ne slaže s tvrdnjom da je u ovom trenutku nemoguće utjecati na određene troškove te smatra da je moguće dodatno uštedjeti. Također, nije prihvaćen Prijedlog podmirenja obveza s osnova dugovanja prema državi predloženom u dostavljenom Dodatku programa restrukturiranja budući da ostaje nekoliko otvorenih poreznih pitanja. Dakle, ističe se u priopćenju, potrebno je pristupiti izradi novog Programa restrukturiranja HRT-a, koji će se temeljiti na novom Zakonu o HRT-u kao preduvjetu restrukturiranja, kako u strateškom, tako i u organizacijskom smislu poštujući pritom Zaključke Vlade RH od 5. studenog i navedene preporuke. Preporuča se ravnateljstvu HRT-a da za izradu novog Programa restrukturiranja angažira eksperte koji će biti u stanju napraviti neovisni i kvalitetni, cjeloviti i konzistentni Program restrukturiranja, koji jamči ekonomski sve uspješnije poslovanje i razvoj HRT-a.

ZAGREB - HDZ i SDP podržali su večeras u Saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kako bi se, rečeno je, zaštitili domaći brodari i omogućilo dulje vrijeme pripreme za konkurenciju. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić pojasnio je da se izmjenama i dopunama zakona obavljaju prilagodbe vezane uz odluke EU kojom se dopušta kabotaža za hrvatske brodove do 31. prosinca 2016. Dodao je i da se tim izmjenama želi omogućiti domaćem brodaru "Jadroliniji" eksluzivitet u obavljanju javnog linijskog prijevoza dok se Hrvatska bolje ne pripremi za otvaranje javnih brodskih linija za sve brodare EU. Zastupnici su podržali i izmjene Zakona o doprinosima kojima se regulira plaćanje doprinosa vezano uz spajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i HZZO zaštite na radu, te se HZZO-u prenose poslovi zdravstvenog osiguranja osoba koje koriste zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, a koje je do sada obavljala Porezna uprava. Kratko su raspravili i izmjene zakona o zaštiti svjedoka. Kako je obrazložio državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić, riječ je o EU zakonu, koji se, osim s pravnom stečevinom EU, usklađuje s drugim hrvatskim zakonima, donesenim nakon 2004. kad je stupio na snagu, a među kojima su i zakoni o informacijskoj sigurnosti, o zaštiti podataka, o sigurnosnim provjerama i dr.

Izmjenama se, kaže Buconjić, preciznije definira postupanje Povjerenstva za uključivanje ugrožene osobe u program zaštite svjedoka odnosno određuju hitne mjere zaštite i njihovo trajanje.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Srpskog demokratskog foruma (SDF), koje ga je upoznalo s organizacijom i djelovanjem SDF-a te istaknulo važnost ubrzavanja održivog povratka, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike. U tom kontekstu bila je naglašena potreba regionalne suradnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u pitanjima obnove i povratka izbjeglica, dodaje se. Razgovaralo se i o problemima u provođenju Zakona o nacionalnim manjinama te važnosti pružanja besplatne pravne pomoći kao i djelovanja lokalnih i regionalnih samouprava u ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Predsjednik Josipović naglasio je značaj ostvarivanja manjinskih prava za demokratski život Hrvatske te istaknuo važnost slobodnog izražavanja identiteta za pripadnike manjinskih zajednica u kontekstu nadolazećeg popisa stanovništva. Izaslanstvo SDF-a, u čijem sastavu su bili predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula, izvršni direktor Ljubo Manojlović i Drenko Graćeša, član SDF-a, pozvalo je predsjednika Josipovića na obilježavanje dvadesete obljetnice djelovanja SDF-a u jesen ove godine.

ZAGREB - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s izvršnom direktoricom Centra za ženske studije Radom Borić i Nenadom Klapčićem, predstavnikom Hrvatske obrtničke komore (HOK), priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Gospođa Borić zalaže se za osnivanje centra za žene obrtnice i poduzetnice, kako bi se i na taj način osnažilo zapošljavanje žena, a želja im je da centar ima regionalni karakter. Cilj inicijative povezati je, putem Hrvatske obrtničke komore, javni i civilni sektor, a Komora bi putem svojih regionalnih centara educirala žene u poduzetništvu. Kroz 118 podružnica HOK-a žene poduzetnice imale bi i druge oblike potpore. Premijerka Kosor pozdravila je ideju osnivanja centra za žene obrtnice i poduzetnice te izrazila potporu Vlade nastojanjima da žene dobiju priliku ravnopravno se dokazati i u poduzetništvu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Vlada RH na zatvorenom je dijelu današnje sjednice donijela Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu. Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Srpskom narodnom vijeću ukupni iznos od 1.350.000 kuna, i to za razvoj institucija srpske zajednice u Hrvatskoj u iznosu od 1.200.000 kuna te za provođenje zajedničkog programa obnove spomenika u Srbu u iznosu od 150.000 kuna, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

ZAGREB - Vlada RH na zatvorenom dijelu današnje sjednice donijela je Odluku o odobrenju raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu realizacije projekta izgradnje igrališta za golf s pratećim sadržajima „Marlera“, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Ovom Odlukom odobrava se raspolaganje nekretninama, predviđeno Ugovorom o ustupanju projekta izgradnje i gospodarskog korištenja golf igrališta s pripadajućim sadržajima na lokaciji Marlera i pristupanju konzorciju, od 28. srpnja 2004. godine. Također se odobrava raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, od ukupne površine 623.794 metara kvadratnih. Ujedno, ova Odluka se ne odnosi na nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske, ukupne površine 493.179 metara kvadratnih koji imaju status šume i šumskog zemljišta, te podliježu postupku izdvajanja iz šumsko gospodarskog područja, temeljem članka 51. Zakona o šumama. Određeno je da se u Republici Hrvatskoj u svakom trenutku mora dopustiti nadzor nad izborom izvođača radova, dokumentacijom i izvođenjem radova, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - SDP-ov tajnik Igor Dragovan odbacio je danas sve HDZ-ove optužbe za netransparentnost stranačkog financiranja kao i za umiješanost u aferu Daimler, poručivši da se SDP ne boji istraga jer nije uključen ni u jednu aferu niti slučaj korupcije. "SDP-ove izborne kampanje su javne, transparentne i svi podatci su objavljeni", rekao je Dragovan novinarima u Saboru, reagirajući na današnje izjave potpredsjednika Kluba HDZ-a Frane Matušića, koji je SDP prozvao za netransparentnost financiranja izborne kampanje 2007. "HDZ i gospodin Matušić bave se podatcima koji su legalno i transparentno objavljeni u javnosti nakon završetka kampanje", ističe Dragovan. Osvrnuo se i na anonimni dopis, koji je jučer navodno stigao u HDZ, a u kojemu se navode tvrtke umiješane u netransparentno financiranje SDP-a, rekavši kako ga "uopće ne bi čudilo da su ga napisali Matušić i (HDZ-ov saborski zastupnik Boris) Kunst zajedno". Poručio je i kako se SDP ne boji, niti se ima bilo čega bojati, jer s Daimlerom i sa svim drugim aferama i korupcijom nema apsolutno nikakve veze.

ZAGREB - U povodu međunarodnog Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, večeras je u Zagrebu održana svečana komemoracija u Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel, na kojoj je molitvu Kadiš predvodio rabin Kotel DaDon. Predsjednik zajednice Bet Israel Ivo Goldstein podsjetio je kako je na današnji dan prije 66 godina oslobođen nacistički logor Auschwitz, iz kojega su tada u svijet krenule slike strašnih nacističkih zločina nad Židovima i drugim narodima koji su se protivili nacističkoj ideologiji. Taj zločin najveći je genocid koji se dogodio u 20. stoljeću, dogodio se u najvećem vremenskom periodu, na najvećem prostoru okupirane Europe i proruzročio najviše žrtava, kazao je Ivo Goldstein. Podsjetivši na vrijeme II. svjetskog rata i doba holokausta koje je preživio u partizanima, Slavko Goldstein je kazao kako je velik dio židovske zajednice u Hrvatskoj preživio to razdoblje zahvaljujući partizanskim odredima i dobrohotnosti stanovnika Banije, Korduna, Like i Slavonije, koji su ih prihvatili. Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Yosef Amrani zapitao je kako to da je međunarodna zajednica dopustila masakr milijuna ljudi i jesmo li nakon holokausta naučili lekciju. Mladi trebaju iz povijesti učiti kako sagraditi bolji svijet, a vlade ali i pojedinci imaju moralnu odgovornost biti bolji, graditi bolji svijet a ne okretati glavu od problema, kazao je Amrani.

RIJEKA - Koordinacija ribarskih zadruga s današnjeg je sastanka u Rijeci pozvala Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i ribare na nastavak demokratskoga i konstruktivnog dijaloga o problemima ribarstva. U priopćenju podijeljenom novinarima nakon sastanka ta je koordinacija ocijenila da je "neprihvatljiv 'način ulice' i/ili pozivi na rušenje ustroja u trenutku kad se očekuje završetak pregovora s Europskom unijom", što se odnosi na istupe nekih ribara i udruga. Koordinacija ističe da je to posebno neprihvatljivo u "kontekstu činjenice da se u zadnjih nekoliko godina počelo konačno rješavati desetljećima zapostavljeno stanje u hrvatskom ribarstvu". Predstavnici zadruga ističu da ovime ne odriču pravo bilo kojem ribaru da na svoj način komentira stanje u ribarstvu. Ujedno, koordinacija je utvrdila da je stanje u ribarstvu teško i mnogim ribarima neprihvatljivo te se slaže da se ono mora hitno mijenjati. Od Uprave ribarstva i mjerodavnoga ministarstva zahtijeva se da se nastave pokrenute reforme uz uvažavanje aktualnih specifičnosti hrvatskih ribara.

ZAGREB - Gradski odbor SDP-a Trogira izvijestio je večeras kako trogirski SDP nije razriješio Helenu Novak tajnicu stranačkog stožera 9. izborne jedinice jer je nije niti imenovao, budući da je njeno imenovanje u ovlasti Ranka Ostojića, koordinatora te jedinice, koji ju je i razriješio s te dužnosti. Trogirski SDP reagirao je na današnju vijest u kojoj je pogrešno navedena izjava Ranka Ostojića da je "trogirski SDP razriješio tajnicu stranačkog stožera za 9. izbornu jedinicu". Helena Novak je na privatnom profilu Facebooku objavila uvredljiva stajališta o Albancima, od čega se SDP ogradio. U priopćenju Gradskog odbora navodi se kako je razgovor sa predsjednicima Županijske zajednice Albanaca Vllaznim Hoxha i predsjednikom trogirske Zajednice Albanaca Pavlom Bisaki, obavljen u svezi ovakvih izjava na facebooku još prije mjesec dana. Tom prilikom im je pojašnjeno da je to isključivi i osobni stav Helene Novak te da se ispričavaju zbog njezinih stavova jer su "paranoični, neistiniti i nekorektni prema građanima (pripadnicima) Albanske nacionalne manjine". Nakon toga je Predsjednik Gradske organizacije SDP-a obavijestio predsjednika Županijske organizacije, a preko njega i koordinatora stožera 9. izborne jedinice, Ranka Ostojića, te članove Gradskog odbora SDP-a Trogir o ovom događaju. O daljnjim postupcima SDP-a u smislu odgovornosti odlučivat će sva mjerodavna tijela SDP-a sukladno Statutu, a to se odnosi na Gradski odbor SDP-a Trogir, Županijski odbor SDP-a Splitsko-dalmatinske županije i Glavni odbor SDP Hrvatske, navodi se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik trogirskog SDP-a Damir Rilje

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙