FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suez, možebitni egipatski Sidi Bouzid

Autor: rtom
SUEZ, 27. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Sukobi sigurnosnih snaga i prosvjednika koji traže ostavku Hosnija Mubaraka doveli su egipatski grad Suez na naslovnice i povukli usporedbe s tuniskim gradićem iz kojeg je krenuo pad autokratskog vođe, no tuniski scenarij upitan je za 80-milijunski Egipat koji uživa američku potporu.

Najmanje je šest osoba poginulo, a najmanje tisuću uhićeno u Egiptu od utorka kada su počeli prosvjedi protiv Mubarakova režima, koji traje dulje od tri desetljeća.

Aktivisti su na društvenim mrežama počeli Suez uspoređivati sa Sidi-Bouzidom, odakle je počela revolucija jasmina koja je prije 13 dana izazvala pad tuniskog predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija. Stanovnici Sueza tvrde da dijele brojne probleme s Tunišanima, kao što su visoka nezaposlenost, rast cijena, visoka korupcija i metode mučenja kojima autokratska država čuva svoju vlast.

"Odrastao sam i oćelavio, a Mubarak je još na vlasti", govori 29-godišnji radnik iz Sueza i poručuje da narod ima pravo birati vodstvo zemlje te osuđuje aktualnu vlast kao "totalnu diktaturu".

Prosvjednici su noću na četvrtak pokušali spaliti lokalni ured Mubarakove Nacionalne demokratske stranke, što je policija spriječila hitnom intervencijom.

Percepcija korupcije izrazito je visoka u gradovima duž Sueskog kanala, velikog izvora državnih prihoda koji donosi milijarde dolara godišnje.

Međutim, novcem se ne potiče ni obrazovanje ni zapošljavanje, a stanovnici se žale da, unatoč naftnim tvrtkama, tvornicama i carini, u Suezu vlada golema nezaposlenost.

Suez je područje koje je bilo zahvaćeno trima ratovima koje je Izrael vodio i Sjedinjene Države pružile su velikodušnu pomoć, što narod shvaća kao veliku potporu Mubarakovoj vladi.

U reakciji na događaje u Egiptu, Bijela kuća objavila je da bi vlada trebala osluškivati težnje svojeg naroda i provesti političke, ekonomske i društvene reforme te da se SAD obvezao pomoći pri ostvarenju tih ciljeva.

S 80 milijuna stanovnika Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja, no 40 posto stanovništva živi s manje od dva dolara dnevno.

Analitičari ocjenjuju da je Egipat važna poluga mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca te ponavljanje tuniskog scenarija drže malo vjerojatnim. No neki stanovnici Sueza drže da je čašu strpljenja prelila kap u studenom kad je Mubarakov NDP osigurao pobjedu na parlamentarnim izborima koje su civilne udruge ocijenile namještenima. Nadaju se da će Amerikanci podržati egipatsku revoluciju.

(Hina) xrt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙