FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska kriza pogodila mariborsku nadbiskupiju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. siječnja 2011.(Hina) - Gospodarske teškoće mariborske nadbiskupije, čija su holdinške tvrtke prema tvrdnjama talijanskog tjednika "L'Espresso", koji se poziva na vatikanske izvore, dužne 800 milijuna eura, uzrokovale su gospodarska kriza i pad vrijednosti nekretnina i dionica, ali Katolička crkva u Sloveniji vjeruje da se suradnjom s bankama može iznaći rješenje.

Nadbiskupija je osnovala holdinge "Zvon ena" i "Zvon dva" preko svoje tvrtke "Gospodarstvo rast", računajući da će tako povećati sredstva za pokrivanje obveza nadbiskupije, te za svoju pastoralnu, karitativnu i drugu djelatnost, no svjetska gospodarska kriza to je spriječila.

"Umjesto solidnih prinosa iz ranijih godina, prihodi iz tvrtke Gospodarstvo rast zbog svjetske gospodarske krize pali su na nulu, pa je došlo do toga da im je nadbiskupija morala pomagati, sve dok je mogla", izjavio je za vjerski tjednik "Družina" novi glavni ekonom nadbiskupije Lojze Cvikl.

Dodao je da se sada u suradnji sa stranim financijskim savjetnicima pokušava postići sporazum s bankama o refinanciranju dugovanja, odnosno otpisivanju dijela duga.

Moguća dokapitalizacija tvrtki koje je osnovala mariborska nadbiskupija, uz otpis dijela duga na osnovi sanacijskog programa koji će bankama biti predložen bio bi "svijetli scenarij", rekao je Cvikl.

"To bi bilo pozitivno ne samo za crkvu nego bi dalo nadu i mnogim slovenskim kompanijama koje se susreću sa sličnim teškoćama kao Gospodarstvo rast", rekao je Cvikl.

Crkva međutim poriče tvrdnje iz talijanskog tjednika kako bi druga po veličini slovenska nadbiskupija mogla bankrotirati. Pri tome upozoravaju da su dugovi holdinških tvrtki koje posredno osnovala nadbiskupija dugovi slovenskih gospodarskih subjekata koji posluju po zakonu, te da nije istina da su za jamstva bankama za kredite dali većinu nekretnina u vlasništvu nadbiskupije iako neke hipoteke postoje.

"Nadam se da će prevladati razum i želja da se pomogne ljudima. U Sloveniji je već sada previše propalih projekata, previše nezaposlenih i previše onih koji su ostali bez imovine koju su pošteno zaslužili", rekao je Cvikl u razgovoru za vjerski tjednik "Družina".

Teškoće mariborske nadbiskupije u većini svjetovnih medija u Sloveniji ovih dana prate zajedljivi komentari, a obnavljaju se i političke polemike o tome kako je to navodno dokaz da Crkvi nije trebalo vratiti imovinu nacionaliziranu u vrijeme komunizma, jer ju je sada ugrozila dajući ga pod bankarske hipoteke.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙