FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH:intelektualci podupiru Josipovića i Kosor

Autor: zkre
MOSTAR, 19. siječnja 2011. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog intelektualnog zbora (HIZ) u Bosni i Hercegovini poduprlo je nedavnu zajedničku izjavu hrvatskog predsjednika i predsjednice vlade, očekujući da će se poduprijeti zahtjev Hrvata u BiH o političko-teritorijalnoj jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima.

"Pozdravljamo aktivnije uključivanje Hrvatske u rješavanje gorućih pitanja u BiH, što do sada nije bio slučaj. Sama izjava u ime Republike Hrvatske dokaz je internacionalizacije hrvatskog pitanja u BiH", navodi se u izjavi upravnog vijeća HIZ-a objavljenoj u srijedu.

Dodaje se da se u izjavi, osim zahtjeva za institucionalnom jednakopravnošću, treba vidjeti i zahtjev za teritorijalno-političkom jednakopravnošću Hrvata u BiH, zajedno s Bošnjacima i Srbima.

Posebice pozdravljamo odlučno stajalište RH prema predstavnicima stranaka s većinskom izbornom legitimnošću u svakom konstitutivnom narodu da sastave izvršnu vlast koja će svojim sastavom odražavati političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", dodaje HIZ.

Zbor poziva "izabrane predstavnike hrvatskog naroda u BiH i RH da u idućem razdoblju poduzme konkretnije korake koji će dovesti do ustavne i stvarne teritorijalne i institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda s drugim dvama konstitutivnim narodima u BiH".

Objašnjava se kako je samo na taj način moguć opstanak države BiH, stabilno stanje u okružju i put BiH u EU i NATO.

Hrvatski intelektualni zbor Bosne i Hercegovine (HIZ BiH) predstavlja neovisnu skupinu hrvatskih intelektualaca u BiH, a sjedište mu je u Mostaru.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor donijeli su zajedničku izjavu o potpori Republike Hrvatske euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, u kojoj se navodi da RH podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njezin ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uvjete za članstvo u EU i NATO, priopćila je 12. siječnja hrvatska vlada.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙