FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Policija je po nalogu USKOK-a raspisala međunarodnu potragu za pet slika Vlahe Bukovca, iz umjetničke zbirke bivšeg premijera Ive Sanadera, koje nisu pronađene u pretrazi kuće i poslovnih prostora bišeg premijera. Riječ je o Bukovčevim uljima na platnu "Šuma u Fontainebleau" (iz 1883.), "Portret gospođe Mounier" (1883.), "Mala markiza" (iz 1916.), "Opravljanje mreže" (1920.) i "Zavist ubija pravednost III." (iz 1921. godine), objavljeno je popodne na internetskim stranicama Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Za svih pet Bukovčevih slika navodi se da su nestale u prosincu prošle godine u Zagrebu, kako bi se izbjegle mjere zagrebačkog Županijskog suda koji je na USKOK-ov zahtjev blokirao imovinu Ive Sanadera i njegove obitelji. O nestanku pet najvrijednijih slika iz Sanaderove umjetničke zbirke u javnosti se počelo nagađati prije petnaestak dana. Po pisanju medija riječ je o uljima na platnu koje je Sanader, zajedno s još nekim kolekcionarima iz Hrvatske, svojedobno ustupio za Bukovčevu retrospektivu u Haagu. USKOK Sanadera tereti za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije "Fimi medije".

ZAGREB - Dopune zakona o tržištu električne energije, kojima se, kako je obrazložio ministar gospodarstva Đuro Popijač, predlaže da se opskrbljivačima strujom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu, poduprli su u Hrvatskom saboru svi klubovi zastupnika osim IDS-a koji dopune ocjenjuje nakaradnim. Popijač navodi kako se dopunama stvaraju pravni preduvjeti da domaći opskrbljivači i trgovci električnom energijom, uz suglasnost HERA-e, trguju strujom za potrebe inozemnog kupca pod uvjetima po kojima se ta struja prodaje domaćim kupcima. Uvjet je, dodaje, da je inozemni kupac ujedno i proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj.

ZAGREB - Dopune zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima se određuju koeficijenti za izračun plaće upravnih sudaca, večeras su poduprli svi zastupnički klubovi, ali su iz oporbe upozorili kako nije u redu da se ponovno odgađa isplata dodataka sucima koji su raspoređeni na čelna mjesta u pravosudnim tijelima. Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Damir Kontrec kazao je da se zakonskim dopunama, koje je vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, određuju koeficijenti za izračun plaće predsjednika i sudaca budućega visokog upravnog suda te prvostupanjskih upravnih sudova koji bi tebali početi raditi 1. siječnja 2012. Kontrec navodi kako se dodatci sucima ove godine neće isplatiti jer u državnom proračunu za to nema novca. Zastupnici su večeras kratko raspravljali i jednoglasno poduprli konačni prijedlog zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Predloženim zakonom jače se štite osobe lišene slobode od svih oblika zlostavljanja, mučenja i nedostojanstvena ponašanja. Ta zadaća je povjerena tijelu koje će tvoriti pučki pravobranitelj i osobe iz njegova ureda, uz sudjelovanje osoba iz akademske zajednice te nevladinih udruga za zaštitu ljudskih prava.

ZAGREB - Ministri pravosuđa Dražen Bošnjaković, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te predstavnici vukovarskih branitelja sastali su se večeras u Ministarstvu obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te je zaključeno kako će Hrvatska inzistirati da Srbija ubuduće dostavi konkretne optužbe ili presude protiv hrvatskih državljanina, a ne "popise" osumnjičenih. Nakon sastanka ministar Bošnjaković izjavio je kako je zaključeno da će se u budućim pregovorima s Ministarstvom pravde Srbije inzistirati na aktima tj. presudama ili optužnicama, kako bi svaki hrvatski građanin znao provodi li Srbija protiv njega kakvu istragu ili je možda optužen te što mu se stavlja na teret. Podsjetio je kako je na posljednjem popisu optuženih za navodne ratne zločine, dobivenim od Srbije krajem prošlog tjedna, od 33 osobe čak 26 imena od kojih je sama Srbija odustala od kaznenog progona. S Ministarstvom pravde Srbije dogovoreno je da ćemo obavijestiti sve ljude koji se nalaze na popisima osumnjičenih, rekao je Bošnjaković. Što se tiče Interpolovih tjeralica, naglasio je, promijenjena su pravila samog Interpola i one više ne mogu biti izdate bez suglasnosti Republike Hrvatske kada se odnose na naše građane. "Nažalost, za Tihomira Purdu to se dogodilo prije, i nismo bili u mogućnosti dati suglasnost ili ne", rekao je. "Što se tiče njegove situacije ona je nepromijenjena, i donijeta je odluka o produženom pritvoru u BiH. Vjerujem da sve što je naše Državno odvjetništvo učinilo i saslušalo oko 30-tak svjedoka, koji su potvrdili da se tamo nikakav ratni zločin nije dogodio, mora utjecati na odluku suda u BiH", istaknuo je ministar Bošnjaković u vezi sa slučajem vukovarskog branitelja Purde. Nedopustivno bi bilo da se izručenja temelje na iskazima ljudi koji su iznuđeni pod torturama i batinama, i mislim da si to ni jedna zemlja ne bi trebala dopustiti, dodao je. Predsjednik Udruge zatočenika srpskih koncetracijskih logora i vukovarski branitelj Danijel Rehak rekao je kako je zadovljan razgovorom s ministrima Bošnjakovićem i Ivićem, ali naglasio je kako su predstavnici vukovarskih branitelja tražili od ministarstava da zaštiti svoje državljanine. Rehak je istaknuo kako se hrvatsko Ministarstvo pravosuđa treba "radikalnije" ponašati prema svim optužnicama koje dolaze sa svih strana, a naročito iz Srbije. Mi nikad nismo bili ni ratovali u Srbiji, a oni su napadali Hrvatsku iz Srbije za vrijeme Jugoslavije, dodao je.

ZAGREB - Knjiga "Vukovar 1991. - Dokumenti iz srpskih izvora" te knjiga Ive Goldsteina "Dvadeset godina samostalne Hrvatske" predstavljene su večeras u Novinarskom domu u Zagrebu. O knjizi "Vukovar 1991. - Dokumenti iz srpskih izvora" govorili su predsjednica Helsinškoga odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i posebni savjetnik predsjednika RH za branitelje Predrag Fred Matić, a Goldsteinovu knjigu su predstavili povjesničar Ivo Banac i sociolog Ozren Žunec. Naglasivši kako se u Srbiji još nije progovorilo o "padu Vukovara", Biserko je ocijenila da je jedan od najstravičnijih zločina ostao u sjeni i na međunarodnom sudu u Haagu. "Knjiga 'Vukovar 1991. - Dokumenti iz srpskih izvora' je pokušaj da se podsjeti na koncepciju koja se vodila u ratu protiv Hrvatske", rekla je Biserko. Istaknula je kako se i danas izbjeglice iz Hrvatske instrumentaliziraju za sprječavanje Hrvatskog ulaska u EU. Predrag Matić naglasio je kako je knjiga vrijedan izvor dokumenata o srbijanskoj propagandi protiv Republike Hrvatske. "Novosadski Dnevnik je bio treća brigada koja je jurišala na Vukovar", rekao je te dodao kako svojedobni dnevnički zapisi Nenada Čanka ipak pokazuju da u Srbiji tada svi nisu isto mislili. Govoreći o Goldsteinovoj knjizi "Dvadeset godina samostalne Hrvatske" povjesničar Ivo Banac je rekao kako se s autorom ne slaži u ocjeni Tuđmanova razdoblja hrvatske politike. "Nema dvojbe kako je Tuđmanov sustav ipak bio pluralistički i mnogo bolji od komunističkog", rekao je Banac, podsjetivši da je Tuđmanova vlast bila izborno verificirana te se na njoj moglo sve drugo dalje izgrađivati. Istaknuo je kako Tuđman nije volio HHO ili neke novine, no podsjetio je kako predsjednik Franjo Tuđman nikog zbog tog nije zatvarao. "Svatko tko je u to doba želio moga je testirati granice slobode", rekao je Banac, dodavši kako su svojedobno on i skupina intelektualaca potpisali pismo da predsjednik Tuđman odstupi s vlasti, a da nikom nije palo na pamet da bi zbog toga bili zatvoreni.

ZAGREB - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor uputila je danas poruku u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, u kojoj je istaknula kako nas sjećanje na holokaust obvezuje na borbu protiv ugnjetavanja, protiv terora, protiv zla i nečovječnosti, pritom gradeći svijet tolerancije, mira i zajedništva te da ćemo se zato zauvijek sjećati. "Na dan kada se sjećamo najvećeg zločina protiv čovječanstva u našoj novijoj povijesti, teško je pojmiti strahotne razmjere takve tragedije. To što se dogodilo je neoprostivo. To što se dogodilo ne smije se nikada više ponoviti", naglasila je u poruci premijerka Kosor. Istaknula je kako "u spomen milijunima nevinih žrtava, zatvaranih, mučenih i ubijenih samo zato jer su bili drugačiji, ponovit ćemo kako je nedopustivo progoniti bilo koga na temelju rasne, religijske ili etničke pripadnosti". "U spomen na milijune razorenih obitelji, ponovit ćemo da države postoje kako bi štitile sve svoje građane i njihova ljudska prava i kako osuđujemo bilo koji režim koji ih želi ugroziti. Sjećanje na holokaust obvezuje nas na borbu protiv ugnjetavanja, protiv terora, protiv zla i nečovječnosti, pritom gradeći svijet tolerancije, mira i zajedništva. Zato ćemo se zauvijek sjećati", naglasila je premijerka Kosor u poruci upućenoj u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

VUKOVAR - Pod geslom "Trenutak istine" na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara skupina dunavskih ribara održala je prosvjed potpore ribarima s mora i njihovim zahtjevima. Po riječima predsjednika Ceha ribara pri vukovarskoj Obrtničkoj komori Denisa Francuzovića, teškoće ribara s Dunava i s mora gotovo su istovjetne, a zajednički im je uzrok "u ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja"."Tražimo da s čelnih položaja u tome ministarstvu odu nestručnjaci s ministrom Petrom Čobankovićem na čelu, a dođu stručne i moralne osobe", kazao je za Hinu Francuzović, dodavši kako je u Hrvatskoj spriječen razvoj ribarstva pogodovanjem korupciji i zlouporabom zakonskih propisa i prava. U Splitu i u još osam mjesta i gradova na Jadranu u subotu su ribari prosvjedovali izrazivši nezadovoljstvo odnosom spomenuta ministarstva, posebno državnim tajnikom Tončijem Božanićem čiju opoziv traže. Također traže proglašenje gospodarskog pojasa i cijenu plavog dizela od 4 kune po litri.

ŠIBENIK - U šibenskoj Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića" danas je predstavljena kulturno-turistička inicijativa pod nazivom "U Meštrovićevu rodnom kraju" koju, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, Općinom Ružić i Drniškim muzejom, provodi Muzej "Ivana Meštrovića". Cilj projekta vrijedna 170 tisuća kuna je oživjeti rodni kraj proslavljenog kipara Ivana Meštrovića te očuvati spomeničku baštinu, posebice crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama, u kojoj se nalazi obiteljska grobnica Meštrovića. U projektu su i lokaliteti na Petrovu polju kod Drniša, napose kiparova ostavština, a predviđa se izrada turističke signalizacije i ploča s naputcima o kulturno-povijesnim znamenitostima, objasnila je Zorana Jurić, kustosica Muzeja "Ivana Meštrovića". Prije tjedan dana turističkom su signalizacijom obilježeni lokaliteti na relaciji Otavice - Ružić - Gradac te je postavljeno šest ploča koje prate Meštrovićeve korake tim krajem, a ujedno posjetitelje potiču na zanimanje za Petrovo polje. Označeni su objekti koje je izgradio umjetnik, od obiteljske kuće i protumalarične stanice, do osnovne škole i drugih točaka koje su bile presudne za Meštrovićev umjetnički razvoj. Izdan je i vodič pod nazivom "U Meštrovićevu rodnom kraju" autorice Zorane Jurić, a 2011. tiskat će se knjiga s katalogom umjetnina koje se čuvaju u njegovu rodnom kraju te presjekom života proslavljenog kipara.

ZAGREB - Sisačko-moslavačka policija osumnjičila je 43-godišnjaka iz Kutine, njegovu suprugu i dva lažna poslovna partnera da su od 68-godišnjeg muškarca iz Zaprešića na prevaru izvukli više od 1,5 milijuna eura. Troje osumnjičenih jučer je uhićeno i nakon kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu danas dovedeno istražnom sucu Županijskog suda u Sisku, dok se za četvrtim osumnjičenim traga, izvijestila je policija. U službenom policijskom izvješću navodi se da je 43-godišnjak svoju žrtvu doveo u zabludu lažnim predstavljanjem i prikazivanjem profitabilnih poslovnih aranžmana. Pritom mu je kao jamstvo nudio nenaplative mjenice i raznu lažnu dokumentaciju kojom je od 68-godišnjaka iz Zaprešića od prosinca 2004. do prosinca 2008. posudio ukupno 1,53 milijuna eura. Novac pribavljen prijevarom 43-godišnjak nije uložio u poslovne aktivnosti koje je prezentirao 68-godišnjaku, već ga je koristio za kupnju nekretnina i život nesrazmjeran legalnim prihodima, a u čemu mu je pomagala 41-godišnja supruga koja je znajući porijeklo novca kupovala i uređivala nekretnine na širem garešničkom području. Uz supružnike u milijunsku su prijevaru bili uključeni i 55-godišnjak iz Tribunja te 66-godišnjak iz Zagreba. Oni su se lažno predstavljali kao poslovni partneri i suradnici 43-godišnjaka te potpisivali fiktivne predugovore i ugovore o zajedničkom investiranju, a znajući da se te poslovne aktivnosti neće dogoditi.

SPLIT - Zbog ubojstva tridesetosmogodišnjeg mladića iz Rijeke policija je predvečer uhitila 54-godišnjeg Splićanina, doznaje se večeras u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Prije ubojstva, koje se dogodilo u 17,40 sati na ulici u Solinu dvojica su se muškaraca posvađala, a onda i fizički sukobila. U jednom trenutku stariji muškarac je nožem ubo mlađega koji je od posljedica ozljeda umro na mjestu sukoba. Napadača je policija privela u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje, a očevid s policijom obavlja istražni sudac Županijskog suda u Splitu.

KRAPINA - U mjestu Lepoj Vesi kod Donje Stubice u slijetanju traktora s ceste danas popodne smrtno je stradao dvadesetsedmogodišnji traktorist. Prometna nesreća dogodila se kad je traktorist, upravljajući registriranim traktorom s neregistriranom lakom prikolicom, vozio preblizu lijevog ruba kolnika zbog čega je traktor sletio s ceste i prevrnuo se. U nesreći je traktorist ozlijeđen i vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Opću bolnicu u Zabok gdje je preminuo.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙