FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon: U pregovorima o Cipru postignut napredak

Autor: vrad
ŽENEVA, 26. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je u srijedu da je ostvaren "napredak" u pregovorima čelnika ciparskih Turaka Dervisa Eroglua i ciparskih Grka Demetrisa Christofiasa koji u Ženevi razgovaraju o budućnosti otoka podijeljenog od 1974.

"Postignut je napredak" od zadnjeg susreta dvojice čelnika i Bana Ki-moona u studenome u New Yorku, rekao je glavni tajnik UN-a nakon pregovora koji su se održali iza zatvorenih vrata.

Ban Ki-moon je, istaknuvši "konstruktivno ozračje" na današnjem susretu, rekao kako su se dvije strane "dogovorile da će ubrzati pregovore" i odlučile da će idućih tjedana održati "više dodatnih susreta".

"Sigurno je da su dvojica čelnika nastojala približiti stajališta o više prijedloga za postizanje dogovora, napose o gospodarstvu, Europskoj uniji i podjeli vlasti", istaknuo je.

Ban je rekao da zbog "velike osjetljivosti" pregovora ne može odgovoriti na pitanja medija.

"Ciparske zajednice žele puno više od pregovora. One žele rješenja", kazao je.

Usto je dodao da će koncem veljače podnijeti izvješće UN-ovu Vijeću sigurnosti o tijeku pregovora.

Cipar je podijeljen od 20. srpnja 1974., kada je Turska okupirala sjeverni dio otoka nakon državnog udara koji su ciparski Grci izveli uz potporu vojne hunte tada na vlasti u Ateni, želeći ga pripojiti Grčkoj.

Republika Cipar je međunarodno priznata, a turska republika sjeverni Cipar je samoproglašena i priznaje ju samo Ankara.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙