FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska blokira novac Laurenta Gbagba

Autor: rtom
BERN, 19. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Švicarska vlada objavila je u srijedu da blokira novac što bi ga u njezinim bankama mogao posjedovati dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo koji odbija predati vlast pobjedniku predsjedničkih izbora u svojoj zemlji.

Švicarska je vijest o zamrzavanju svih sredstava Gbagba objavila na konferenciji za novinare istodobno s viješću da blokira eventualne račune i imovinu odbjegloga tuniskog predsjednika Zina al Abidin Ben Alija.

"Te mjere trebaju ohrabriti dvije zemlje da zatraže pravnu pomoć u istrazi kriminala", rekla je predsjednica Švicarske Konfederacije i ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey.

Zadnjih godina švicarske vlasti čine velike napore kako bi se otarasile imidža poreznog raja u koji pojedinci polažu ilegalno stečen i opran novac ili da bi izbjegli plaćanje poreza u svojim domovinama.

Švicarska je ranije blokirala novac bivših lidera kao što su bili filipinski predsjednik Ferdinand Marcos i nigerijski Sani Abacha.

Gbagbo odbija predati vlast Alassaneu Ouattari koji je 28. studenoga pobijedio na izborima te njegovu pobjedu priznaje međunarodna zajednica. Švicarska ne želi biti zemlja koja će poslužiti da se zaobiđu mjere blokiranja imovine koje je izrekla Europska unija, objasnila je Calmy-Rey.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙