FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promicanje kulture u poslovanju

Autor: tmis
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Odgovornost, otvorenost, povjerenje i stručnost neke su od osnovnih vrijednosti kulture u poslovanju za čije će se promicanje i prihvaćanje na svim poslovnim i društvenim razinama u svom radu zalagati novoosnovana Udruga za promicanje kulture u poslovanju-KUP, istaknula je na današnjem predstavljanju te udruge njena predsjednica Tanja Pureta.

Udruga KUP je osnovana nedavno na inicijativu četiri tvrtke (Hendal, Ramiro, Status Grupe i Dot Norske Veritas Adriatica), koje su za sada i jedine članice, ali Pureta ne sumnja u povećanje članstva s obzirom na već iskazano zanimanje brojnih tvrtki i pojedinaca.

Takvo zanimanje ju, kaže, ne čudi jer Udruga KUP će prije svega raditi na osvještavanju i širenju ideje o važnosti razvijanja kulture profesionalnih i odgovornih poslovnih odnosa u postizanju veće konkurentnosti na svim društvenim razinama, a što u Hrvatskoj nedostaje ili nije dovoljno razvijeno.

Sama ideja osnivanja takve udruge proizašla je iz činjenice da u Hrvatskoj zapravo ne postoji jasna definicija poželjne i učinkovite poslovne kulture, pa ni smjernice kakvo ponašanje razvijati da bi pojedinci i tvrtke ostvarili upješne poslovne odnose, objasnila je Pureta.

I trenutna situacija u Hrvatskoj, koju ocjenjuje lošom, ubrzala je osnivanje Udruge, pogotovo sve češći primjeri loših odnosa poslodavaca prema zaposlenicima i obrnuto, loši odnosi s dobavljačima, neispunjavanje ugovornih obveza, dugi rokovi plaćanja ili neplaćanje izvršenih poslova, loše usluge, prevareni korisnici i drugo.

Ako se tome doda jedan od većih problema u Hrvatskoj, poput poslovnih odnosa s pozicije moći, a ne suradnje, jasno je, kazala je Pureta, da kultura u poslovanju nije na visini te ju moramo razvijati educirajući o tome i stručnu i široku javnost.

Osnivače Udruge 'ubrzali' su i rezultati nedavnog istraživanja tvrtke Hendal na 400 poduzeća u Hrvatskoj, od kojih je tek svako 25-to kulturu u poslovanju objasnilo odgovornošću, stručnošću i znanjem, a tek 10 posto njih etikom i kulturom.

Podršku udruzi na današnjem su predstavljanju iskazali glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić, koji će svim članicama HUP-a predložiti članstvo u toj udruzi, te potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman kazavši da u trenutnoj socijalnoj, ekonomskoj i političkoj krizi ta udruga može pridonijeti dijalogu, zajedništvu, jačanju suradnje i poboljšanju poslovnih odnosa.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙