FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konsenzusom do vijeća HRT-a

Autor: tdel
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Koordinacija za elektroničke medije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja (HRUP-DHFR) večeras je u pismu pod nazivom "Milijardu kuna za 15 minuta Dnevnika" zatražila da se pri izboru članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a nadiđu stranačke politike i da članove obaju tijela biraju konsenzusom.

U pismu članovima Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora i klubovima zastupnika, koordinacija traži da se u izboru članova vijeća i nadzornog odbora HRT-a isključivo razmatraju stručnost, osobni integritet i potvrđen smisao za javno i društveno. Osobito inzistiraju da se spriječi sukob interesa onako kako to propisuje zakon.

"Tražimo od hrvatskih parlamentarnih grupacija da u ovom važnom trenutku budu svjesne svoje odgovornosti i odustanu od neozbiljna nadmetanja, onako kako odgovorni političari odustaju od nadmetanja kad je posrijedi visoki nacionalni interes", navodi se u opširnijem pismu.

Koordinacija smatra da se u današnje vrijeme lakoće dostupnosti informacija i mogućnosti provjere javnog djelovanja zaista ne može reći da javnost pred saborski odbor i stranke stavlja težak zadatak te kako je potrebna jedino "politička volja i konsenzus u imenovanju najboljih kandidata, onih s najboljim biografijama i s jasnim javnim djelovanjem".

Ocjenjuju kako će zadaća vijeća i nadzornog odbora biti da "svojim stručnim znanjem i sposobnošću zajedničkog djelovanja pokušaju kanalizirati proces spašavanja te", kako se navodi, "gotovo potpuno upropaštene ustanove".

U pismu kažu da se "građani s pravom pitaju zašto plaćaju pretplatu - da li za prvih 15 minuta Dnevnika u kojima će politika prenijeti svoje poruke?" Uz to se pitaju gdje su kulturno vrijedni filmovi, glazbene emisije, serije, dokumentarni filmovi, dječji i obrazovni program te kamo odlazi više od milijardu kuna koja se ubire od pretplate.

Koordinacija ocjenjuje da HRT, "gubeći javnu potporu, izložen brojnim kritikama i", kako se navodi, "osramoćen aferama, postaje lak plijen interesnih skupina i korporativnih lobija".

Navodi se da se kriza nikad neće ukloniti bez sudjelovanja sposobnih pojedinaca sa znanjima i iskustvom u audivozualnoj struci, jer je audiovizualna industrija jedna od najkreativnijih i najprosperitetnijih industrija u Europi i svijetu.

"Zar ćemo u Hrvatskoj ugasiti jednu od posljednjih industrijskih grana, upravo onu koja izravno kreira naš identitet u velikoj zajednici naroda prema kojoj idemo?", stoji, uz ostalo, u pismu Koordinacije za elektroničke medije HRUP-DHFR uz poruku: Sačuvajmo ono javno, ono naše, ono što pripada i služi svim hrvatskim građanima.

Pismo su potpisali Antonio Nuić, Danilo Šerbedžija, Snježana Tribuson, Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Ankica Jurić-Tilić, Dana Budisavljević, Dijana Mlađenović, Ivan Maloča i Zoran Budak.

(Hina) pp/xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙