FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo 51. teološko-pastoralni tjedan

Autor: tkol
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - "Novi govor vjere kao odgovor na potrebe suvremenog čovjeka" tema je 51. teološko-pastoralnog tjedna koji je danas, u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, počeo u Međubiskupijskome sjemeništu u Zagrebu.

U uvodnome govoru na tome najvećemu godišnjem skupu svećenika iz Hrvatske, BiH, Srijema, Bačke i Boke kotorske te iz mnogih zemalja Europe i svijeta nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić čestitao je Katoličkome bogoslovnom fakultetu na odabiru tako važne i aktualne teme kojoj će biti posvećena i Sinoda biskupa 2012. godine.

Ta je tema na neki način posebno obilježila pontifikate u drugoj polovici 20. i na početku 21. stoljeća, od blaženoga Ivana XXIII. do današnjega pape Benedikta XVI., čiji se prvi apostolski pohod u Hrvatskoj iščekuje s radošću, rekao je kardinal Josip Bozanić.

Pohod nasljednika sv. Petra Apostola 4. i 5. lipnja doživljavamo kao blagoslovljeni dar Providnosti našoj Crkvi i hrvatskome narodu u ovom posebnom trenutku naše povijesti, rekao je zagrebački nadbiskup i pozvao sve da se pojedinačno i u svojim zajednicama molitvom pripremaju za Papin pohod.

U odgovoru na naš poziv Papa je kao glavni razlog dolaska k nama naveo proslavu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj domovinskoj Crkvi, te molitvu na grobu blaženog Alojzija, rekao je kardinal Josip Bozanić i podsjetio da se Papin pohod priprema pod geslom "Zajedno u Kristu".

"Neka to budu blagoslovljeni dani velikoga hrvatskog katoličkog zajedništva, osobito mladih, koji će imati poseban susret s Papom, ali i svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca, redovničkih kandidata i kandidatica jer će zajedno s Papom moliti u zagrebačkoj katedrali. Učinimo sve što možemo da susret s Petrom naših dana na hrvatskome tlu urodi plodovima nove evangelizacije", poručio je kardinal Bozanić.

Prvo predavanje "Svećenik nove evangelizacije" održao je prvi predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije Salvatore Rino Fisichella.

Među nazočnima na skupu su kardinal Vinko Puljić, nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari, predsjednik HBK Marin Srakić, predstavnici drugih crkava, kršćanskih zajednica i religija te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilišta i gradskih vlasti.

(Hina) xkt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙