FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje svetkovine Svete Bogorodice Marije, kada Crkva slavi i Svjetski dan mira, poručivši da svijet treba Boga a vjera može dati doprinos u njegovu traženju i izgradnji pravednog društvenog poretka. "Svijet treba Boga, treba opće i zajedničke etičke i duhovne vrijednosti, a vjera može dati svoj dragocjeni doprinos u njegovu traženju, kako bi se, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, izgradio pravedan i miroljubiv društveni poredak", poručio je u propovijedi kardinal Bozanić. Papa Benedikt XVI. u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan mira želi podijeliti s nama neka razmišljanja o vjerskoj slobodi, kao putu koji vodi k miru, kazao je Bozanić koji je izdvojio naglaske ovogodišnje papine poruke. U nekim krajevima svijeta ljudima nije moguće ispovijedati i slobodno izražavati vlastitu vjeru, a da time ne izlože opasnosti vlastiti život i osobnu slobodu, kaže papa. "U nekim drugim krajevima postoje prikriveniji i profinjeniji oblici predrasude i protivljenja prema vjernicima i vjerskim simbolima. Kršćani su danas vjerska zajednica koja trpi najveće progone zbog svoje vjere", ističe papa. Među temeljnim pravima i slobodama ukorijenjenim u dostojanstvu osobe, vjerska sloboda zauzima posebno mjesto. Stoga je poštivanje bitnih sastavnica ljudskog dostojanstva kao što su pravo na život i pravo na vjersku slobodu, uvjet etičkog legitimiteta svake društvene i pravne norme, kazao je Bozanić.

ZAGREB

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je sućut obitelji Anđelka Horvata, zamjenika međimurskog župana, koji je umro iznenada rano ujutro 1. siječnja. "S tugom sam primila vijest o smrti gospodina Anđelka Horvata. U ovim teškim trenucima za cijelu Vašu obitelj, kao i sve prijatelje i poznanike gospodina Horvata molim Vas primite izraze iskrene sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno", kaže se u sućuti premijerke, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Anđelko Horvat, 53-godišnji zamjenik međimurskog župana iz redova HSS-a, preminuo je iznenada jučer oko 3 sata. Horvat je bio zadužen za resore poljoprivrede, gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te turizma.

DUBROVNIK

Nakon što je prijavljen nestanak 22-godišnjaka iz mjesta Podace, sinoć oko 20,30 sati iz rijeke Neretve na predjelu Luke izvučen je automobil s njegovim tijelom, izvijestila je sinoć dubrovačko-neretvanska policija. Nestanak mladića prijavljen je jučer poslijepodne.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙