FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIH osporava Zakon o pravu na pristup informacijama

Autor: mvra
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Transparency International Hrvatska (TIH) uputit će Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama i zatražiti njegovo ukidanje jer smatra da je suprotno Ustavu donijet običnom većinom prisutnih, a ne većinom svih zastupnika.

Postupak usvajanja zakona nije proveden u skladu s Ustavom koji propisuje da Hrvatski sabor većinom svih zastupnika, odnosno apsolutnom većinom donosi organske zakone kojima se razrađuju Ustavom utvrđena ljudska prava i temeljne slobode, rekao je na konferenciji za novinare član Upravnog odbora TIH-a Don Markušić.

Zakon, čije donošenje osporava TIH, Hrvatski sabor usvojio je lani, 10. prosinca, sa 73 glasova za, 29 protiv i jednim suzdržanim, a ne većinom svih zastupnika, odnosno s najmanje 77 od 153.

U TIH-u smatraju da je vraćanje zakona u saborsku proceduru prilika da ga se doradi i poboljša jer su postojećim uvedena ograničenja kojima se otvara prostor nekontroliranog proglašavanja velikog broja informacija tajnim, primjerice da lokalni nogometni klub ide na večeru na trošak grada i da se to proglasi tajnom.

TIH smatra da se uvođenjem takvih odredbi u bitnome smanjuje prostor za suzbijanje korupcije, a posebno na lokalnoj razini jer se dikrecijskim pravom gotovo svaka informacija može proglasiti državnom tajnom.

Donošenje novog zakona, smatra član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović, velika je prilika da se to popravi, odnosno da se poboljšaju komunikacija između građana i tijela javne vlasti i upravljanje zajedničkim resursima te stvori povjerenje građana i time doprinese suzbijanju bilo kojeg oblika korupcije.

TIH je lani od lipnja do prosinca tijelima javne vlasti uputio 1007 upita, a odgovore nije dobio na njih 95, no stanje je lošije kad jer riječ o građanima koji teže dobijaju odgovore od tijela javne vlasti.

U TIH-u smatraju da Hrvatska što prije treba usvojiti Konvenciju o pravu na pristup dokumentima kojom se postavljaju viši standardi i uklanjaju rupe u zakonu u kojima se mogu sakriti milijarde kuna.

Predsjednik TIH-a Nikola Kristić rekao je da je to u cilju poboljšanja zakonske regulative kao preduvjeta za završetak pregovora s Europskom unijom. Osim Zakona o pravu na pristup informacijama, u TIH-u smatraju da su za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) važni Zakon o financiranju političkih stranaka i Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙