FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Odvjetnik Mirka Norca, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne potvrdio je danas Hini da će uskoro zatražiti prijevremeno puštanje na slobodu za svog branjenika budući će u veljači izdržati dvije trećine kazne. To omogućuju odredbe haaškog i hrvatskog zakonodavstva, rekao je odvjetnik Vlatko Nuić i dodao da na temelju dosadašnje prakse očekuje povoljno rješenje tog zahtjeva. Očekujemo da će se molba razmotriti i odluka donijeti u prvom polugodištu, kazao je Nuić i napomenuo da to ovisi o sjednici komisije za uvjetni otpust. Očekujemo da će se na Mirka Norca primjenjivati isti kriteriji koji su se primjenjivali i za druge i koji su već pušteni na slobodu, a suđeni su po haaškim optužnicama. Praksa je da se udovoljava takvim zahtjevima nakon dvije trećine odslužene kazne i vidjet ćemo kako će komisija odlučiti, rekao je Nuić. Norac je za ratne zločine na gospićkom području pravomoćno osuđen na 12, a za zločine u Medačkom džepu na šest godina i te kazne su objedinjene u maksimalnu kaznu od 15 godina.

ZAGREB

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak će po treći put raspravljati o osnovanosti optužnice u aferi Spice, a bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, optužen u tom slučaju, istovremeno bi na tom sudu trebao svjedočiti u ponovljenom suđenju za korupciju u slučaju "mali maestro". Nakon ročišta, koje bi trebalo početi u 9 sati, optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića odlučiti će o osnovanosti USKOK-ove optužnice kojom se osmorica optuženika tereti da su koprivničku prehrambenu tvrtku Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna. No, još uvijek nije poznato hoće li vijeće, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti na doradu, svoju odluku objaviti u ponedjeljak s obzirom da zakon za to ne predviđa nikakve rokove. Na posljednjem ročištu odbijen je prijedlog obrane da se iz spisa s više od 40 tisuća stranica kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica. Odvjetnici su, uz to, isticali da je USKOK povrijedio prava optuženika te da prije uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u ovaj slučaj nije ni trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.

RIJEKA

Trgovačkom sudu u Rijeci podnijeto je dvadesetak prijedloga za pokretanje stečajnog postupka nad hotelskim poduzećem „Hoteli Novi“ zbog neplaćenih dugovanja Gradu Novi Vinodolski, komunalnim društvima, Turističkoj zajednici i zaposlenicima tvrtke, potvrdio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković. Hotelsko poduzeće „Hoteli Novi“ iz Novog Vindodolskog, u čijem se sastavu nalaze „Hoteli Novi d.d.“ i „Hoteli Novi d.o.o.“ (potonja tvrtka upravlja luksuznim turističkim kompleksom „Novi Spa Hotels & Resort“) prema Gradu Novi Vinodolski od 2005. do danas nagomilalo je dug od 4,5 milijuna kuna za komunalnu naknadu; ako se tomu pridodaju neplaćene obveze komunalnim poduzećima i neisplaćene boravišne pristojbe Turističkoj zajednici, ukupan iznos bez zateznih kamata premašuje 11 milijuna kuna. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković na telefonski je upit potvrdio da je Grad prijedlog za pokretanje stečaja podnio još u prosincu 2010., nakon što se Uprava hotelskog poduzeća oglušila o dogovor o obročnoj otplati duga postignut početkom studenoga. Butković tvrdi da je tijekom prosinca riječkom Trgovačkom sudu podnijeto još dvadesetak samostalnih prijedloga za pokretanje stečaja, među kojima su i zaposlenici jer doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćivani dvije godine.

ZAGREB

Popis stanovništva, koji će se provesti od 1. do 28. travnja 2011., pokazat će nastavljaju li se u Republici Hrvatskoj trendovi iz 2001. koji su, po zadnjem popisu, donijeli porast udjela Hrvata u ukupnom stanovništvu, smanjenje udjela nacionalnih manjina, te povećanje broja stanovnika kojima je hrvatski materinski jezik i koji su rimokatoličke vjeroispovijesti. Prema zadnjem popisu iz 2001., Hrvatska je imala 4.437.460 stanovnika. Hrvata je bilo 89,6 posto, što je 14,8 posto više nego 1991., uz istodobno smanjenje udjela nacionalnih manjina - s 14,91 posto na 7,5 posto, navodi se u konačnim rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2001., koje je objavio Državni zavod za statistiku. Gledajući pojedinačno nacionalne manjine, od 1991. do 2001. najviše je porastao udio romske manjine - za čak 52,4 posto, a značajnu tendenciju rasta imala je i albanska nacionalna manjina, koja je bilježila porast od 35,1 posto. Devedesetih godina najviše je smanjen udio srpske nacionalne manjine i to s 12,2 posto 1991. na 4,5 posto 2001. godine. Na prošlom popisu 2001. godine među nacionalne manjine prvi su put uvedeni i Bošnjaci, kojih je bilo 0,5 posto, dok je udio osoba koje se nisu nacionalno izjasnile iznosio 2 posto.

POŽEGA

Tijelo 75-godišnje žene nađeno je jutros oko 7,30 sati u obiteljskoj kući u hodniku iza ulaznih vrata, u naselju Poloje na kućnom broju 45 kod Pleternice, a budući da su na tijelu vidljivi tragovi ozljeda, u policijskoj upravi požeško-slavonskoj posumnjali su na ubojstvo. Prema riječima glasnogovornice Ivane Radić, očevid je u tijeku, a s tim je u vezi priveden 40-godišnji muškarac koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju. Privedeni osumnjičenik bit će ispitan nakon otrežnjenja budući da mu je utvrđena alkoholiziranost, i to preko 3 grama po kilogramu. Na mjesto događaja je izašao i istražni sudac Branimir Miljević. Kako se neslužbeno doznaje, osumnjičenik je za tu ženu povremeno obavljao poslove na seoskom gospodarstvu.

SPLIT

Očevid koji bi trebao utvrditi uzrok požara u kojem je izgorio jedan motorni jedrenjak a još jedan je oštećen, nastavlja se i danas, radi čega u Split stižu djelatnici Centra za krim vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, doznaje se u PU splitsko-dalmatinskoj. Požar je u noći s petka na subotu buknuo na brodu "Fortuna Dalmata", a zahvatio je i "Libru". Fortuna Dalmata je, po podacima koje je objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, čelična motorna jahta za iznajmljivanje luke upisa Split, dugačka 26,6 metara, u vlasništvu obrta za usluge Fortuna Dalmata d.o.o. iz Splita. Od nje je ostao samo trup. Druga je drvena motorna jahta za iznajmljivanje „Libra", luke upisa Split, dužine 21,43 metar, u vlasništvu tvrtke Keč d.o.o iz Visa i u cijeloj dužini joj je nagorena desna strana s nadgrađem. Neslužbeno se doznaje kako bi materijalna šteta mogla biti veća od milijun kuna. Vatrogascima koji su gasili požar pomogli su djelatnici Lučke kapetanije Split koji su došli brodom Pojišan. U požaru nije bilo onečišćenja lučice.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙