FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera predstave "Život lude"

Autor: sjun
RIJEKA, 22. siječnja 2011. (Hina) - Na velikoj sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca premijerno je večeras izvedena predstava "Život lude" gruzijskog redatelja Davida Doiashvilija, tematski utemeljena na pripovijetkama japanskog pisca Ryunosuke Akutagawe.

Prepuno gledalište HNK Ivana pl. Zajca burnim je pljeskom popratilo završetak praizvedbe drame "Život lude".

To je druga po redu predstava s potpisom gruzijskog kazališnog redatelja Davida Doiashvilija koja je na riječkim kazališnim daskama zaigrala u manje od godinu dana. Tragedija "Macbeth" proglašena je najboljim uprizorenjem na 17. Međunarodnom festivalu malih scena u svibnju 2010.

Komad "Život lude" se tematski oslanja na kratke priče japanskog pisca Ryunosuke Akutagawe – "Život lude" (1927.), "Krist u Nankingu" (1920.), "Jashumon" (1918.) i "Razgovor u mraku" (1927.). Akutagawina poluautobiografska djela koja Doiashvili na kazališnoj pozornici spaja u jednu priču. Reminiscencije čovjeka potkraj života - propitkivanje svrhe postojanja, smisla ljubavi, važnosti dobrote, ali i vječite ljudske osamljenosti - glavne su teme drame.

"Život lude" ujedno je i prva predstava nastala u koprodukciji riječkog HNK i HKD Teatra Rijeka, a glavne uloge u njoj tumače glumci Hrvatske drame Damir Orlić, Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Edita Karađole, Jelena Lopatić, Andreja Blagojević te gost Igor Kovač.

Autorsku ekipu komada čine još scenograf i kostimograf Giorgi Lapiashvili, autor glazbe Nikoloz Memanishvili i koreograf Konstantin Purtseladze.

(Hina) xsjun ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙