FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera Tijardovićeve "Male Floramye"

Autor: vsik
OSIJEK,21. siječnja 2011.(Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku večeras je premijerno izvedena prva ovosezonska glazbena predstava operete u tri čina "Mala Floramye" Ive Tijardovića, u režiji Nine Kleflin, pod ravnanjem Mladena Tutavca.

Riječ je o svevremenskom traganju za ljubavi, dobrotom, smijehom, kazala je redateljica Kleflin, dodavši kako je njezin osnovni cilj bio što prisnije prenijeti mediteranski ugođaj i splitski "štih" u grad na Dravi, grad na Panonskom moru.

Kazališni meštar Ivo Tijardović, na prvom uprizorenju "Male Floramye" u splitskom kazalištu 1926., bio je i redatelj, autor libreta i glazbe, kostima i dirigent "te nisam željela narušiti njegovu koncepciju jedne od najljepših hrvatskih opereta", rekla je Kleflin. Dodala je kako naravno samo kazalište ima tu moć da "uljepša životne težnje pa tako uvijek redatelju ostavlja dovoljno slobode da djelu dade zamišljenu vedrinu, osmijeh i poruku da je ljubav ta koja čini čuda i u najtežim vremenima".

Osnovna poruka Tijardovićeve operete "Mala Floramye" i jesu dobrota, plemenitost i ljubav, pa je predstava začinjena poljupcima i zagrljajima, rekla je Kleflin. Dodala je kako je "Split u to vrijeme "malen, suncem okupan grad, koji u osvit Prvoga svjetskog rata, još u potpunosti živi kao pravo Malo Misto, u kojem se svi znaju". Redateljica Kleflin uspjela je dočarati kako i Osijeku "u srcu šumi duboko Panonsko more".

Radnja "Male Floramye" događa se najvećim dijelom u Splitu i prati događaje prije, za vrijeme i nakon Prvoga svjetskog rata, odnosno ljubav između dviju osoba, koje budu i rastavljene i traže se, pa onda ponovno susretnu "uoči životne jeseni, što daje i okus određene gorčine".

Odličnim nastupom cjelokupna ansambla, posebice Sanje Toth u ulozi Male Floramye, večerašnja je predstava Osječane barem na trenutak "odvukla od teške svakodnevice", istaknuo je intendant osječkog HNK Božidar Šnajder.

Osim Sanje Toth među inima su nastupili Blaženka Targuš, Iskra Stanojević, Tvrtko Stipić, Nenad Tudaković, Vlaho Ljutić, Ljiljana Čokljat, Davor Panić, Milenko Ognjenović i drugi. Scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić-Ban, koreograf Dinko Bogdanić.

U osječkom kazalištu "Mala Floramye" prvi put je uprizorena 1939., a zadnji put prije 27 godina.

(Hina) xvsik ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙