FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu 4. hrvatski dan mimoza

Autor: tkol
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka upozorili su danas, u povodu 4. hrvatskog dana mimoza, koji će se obilježiti u subotu 22. siječnja diljem Hrvatske, kako se kod nas svakoga dana jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, dok svakog trećeg dana jedna žena umre od njegovih posljedica.

Edukacija, cijepljenje i probir, odnosno redoviti papa test, dobar su temelj za trajno iskorjenjivanje tog karcinoma, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga.

Podsjetio je kako se godišnje u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 250.000 žena od njega umre.

U Hrvatskoj trenutno od te bolesti boluje oko 1700 žena. Svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 120 žena godišnje od posljedica raka vrata maternice umre.

Ta se zloćudna bolest najčešće pojavljuje u mlađih žena rekao je dr. Eljuga dodajući kako niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu kao što to imaju humani papilomavirus (HPV) i rak vrata maternice. Čak se, kako je kazao, u 99,7 posto slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om.

Cilj 4. hrvatskog dana mimoza je upozoriti na važnost prevencije, a edukativni štandovi i akcije bit će organizirani u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Gospiću, Makarskoj, Novoj Gradiški, Okučanima, Požegi, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Čakovcu, Bjelovaru, Kaštelima, Labinu, Imotskom, Kninu, Zadru, Senju, Dubrovniku, Varaždinu, Puli i drugim hrvatskim gradovima. Na njima će se 22. siječnja prodavati grančice mimoze te dijeliti edukativni materijali i stručni savjeti o sprječavanju raka vrata maternice.

Organizatori su također najavili i pokretanje aktivnosti kako bi Hrvatski sabor proglasio svaku treću subotu u siječnju Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi najavila je za jesen i provođenje programa prevencije karcinoma vrata maternice, u sklopu kojeg će se na pregled pozivati žene u dobi od 25 do 64 godine. Pilot projekt tog programa već se provodi u Primorsko-goranskoj županiji.

Pokrovitelji 4. hrvatskog dana mimoza su predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

(Hina) xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙