FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NSZSŠH protiv predloženog zakona o prosvjetnoj inspekciji

Autor: vlar
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) oštro se protivi donošenju novog Zakona o prosvjetnoj inspekciji, jer, tvrde u sindikatu, daje neopravdano velike ovlasti prosvjetnim inspektorima, podvrgavajući zaposlene u obrazovanju najgoroj inspekcijskoj torturi kakve nema u Hrvatskoj.

Predlagači nacrta tog zakona - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Uprava za inspekcijske poslove, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare tog sindikata, nisu uzeli u obzir niti jednu od sindikalnih primjedaba iz javne rasprave koja je jučer završila.

U Sindikatu smatraju da se novim zakonskim prijedlogom želi zadržati status quo u prosvjetnoj inspekciji, a 23 inspektora i četiri načelnika inspekcijskih odjela učiniti još nedodorljivijima.

Osim nedodirljivosti prosvjetnih inspektora, sporne su za sindikat i zakonske odredbe koje dopuštaju nedovoljnu stručnu kompetentnost inspektora, inspekcijsko reagiranje na anonimne predstavke, ignoriranje stručno-savjetodavnog nadzora te velike mogućnosti kažnjavanja nastavnika.

Novim zakonom dopušta se da prosvjetni inspektor postane netko tko niti jednog dana nije radio na inspekcijskim poslovima i čije kompetencije nitko ne zna, rekao je predsjednik NSZSŠH-a Branimir Mihalinec, primijetivši kako je to presedan u inspekcijskoj praksi u Hrvatskoj.

Upozorava kako nije razdvojen stručno-pedagoški nadzor od prosvjetne inspekcije koja bi trebala nadzirati samo zakonitost rada škole. Nije predviđena ni mogućnost vanjskog vrednovanja rada takvih prosvjetnih inspektora, koji na taj način odlučuju o sankcioniranju rada nastavnika, istaknuo je.

Osuđeno je i zadržavanje inspekcijskog reagiranja na anonimne prijave, za koje kažu da su "najčešće poligon za bolesne umove koji međuljudske odnose u školama rješavaju putem prosvjetne inspekcije". "Smatramo da inspekcija ne bi trebala reagirati na anonimne predstavke, ali da bi se istodobno strogo trebalo čuvati identitet onoga tko s imenom i prezimenom prijavi nepravilnosti. Time bi se spriječilo bolesne umove da iskorištavaju podneske", ističu u Sindikatu.

Neprihvatljivo im je i to što su prosvjetni inspektori, po novom zakonu, ovlašteni da upute nastavnike na procjenu psiho-fizičkog zdravlja, te što se stručno-pedagoškom nadzoru ukida savjetodavna funkcija.

"Predlagatelj zakona dao je nadležnost inspektoru da zbog previda u pripremi nastave kazni nastavnika novčanom kaznom bez mogućnosti da se na to žali. U takvim uvjetima cijela uloga stručno-pedagoškog nadzora gubi smisao", ističe glavni tajnik Nijaz Karić.

Za sutra je najavljen sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa na kojemu će taj sindikat svim svojim utjecajem nastojati spriječiti da predloženi Nacrt zakona o prosvjetnoj inspekciji bude poslan na Vladu i u redovitu saborsku proceduru.

(Hina) xvl ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙