FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u industriji manje zaposlenih

Autor: tper
ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u studenom 2010. godine bio je 0,1 posto manji nego u listopadu, a u odnosu na studeni godine prije smanjen je za 6 posto, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih jedanaest mjeseci prošle u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porasla za 6,1 posto.

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini, broj zaposlenih osoba u industriji u studenom 2010. bio je manji za 8 posto.

Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u studenom 2010. prema istom mjesecu godine prije najviše smanjen u rudarstvu i vađenju, za 7,5 posto.

U prerađivačkoj industriji u studenom je bilo 6,2 posto manje zaposlenih nego u istom mjesecu prethodne godine, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1,7 posto manje.

Među djelatnostima prerađivačke industrije broj zaposlenih u studenom je na godišnjoj razini najviše pao u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 22,8 posto, te u proizvodnji tekstila, za 17,8 posto.

Izrazitiji se pad broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježi i u proizvodnji metala (12,9 posto), proizvodnji duhanskih proizvoda (13,7 posto), popravku i instaliranju strojeva i opreme (14,1 posto) itd.

U samo tri djelatnosti unutar prerađivačke industrije broj zaposlenih u studenom povećan je na godišnjoj razini, i to u proizvodnji kože i srodnih proizvoda za 4 posto, u proizvodnji naftnih proizvoda za 3 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji za 0,4 posto..

Podaci o proizvodnosti rada u industriji, izračunati kao odnos indeksa fizičkog opsega industrijske proizvodnje i indeksa broja zaposlenih, pokazuju da je proizvodnost u rudarstvu i vađenju u prvih jedanaest mjeseci 2010. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bila manja za 3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla za 7,5 posto, a u prerađivačkoj je industriji povećana za 6,1 posto.

(Hina) xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙