FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

OSIJEK - Članovi osječko-baranjske podružnice Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) predali su danas osječkome Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) prve kaznene prijave protiv poznatih i nepoznatih počinitelja zbog zatvaranja, mučenja i zlostavljanja u logorima na području Srbije i na nekad privremeno okupiranim područjima Hrvatske. Predsjednik te županijske podružnice Damir Buljević izjavio je novinarima ispred zgrade ŽDO-a da će skupina od dvadesetak bivših logoraša branitelja koji su bili zatočeni u logorima u Dalju, Belome Manastiru i Vukovaru te u Beogradu i Stajićevu, u Srbiji, podnijeti kaznene prijave. Ovime želimo poručiti kako nismo zadovoljni dosadašnjim radom Državnog odvjetništva, ali mu podnošenjem pojedinačnih kaznenih prijava i pomoći kako bi se pokrenuli postupci i otkrili počinitelji tih zločina, rekao je Buljević i podsjetio kako je kroz razne srbijanske logore prošlo oko 30.000 ljudi te ubijeno oko 300.

VIROVITICA - Hrvatska stranka prava inzistirat će na progonu svih onih koji su u Domovinskom ratu na srpskoj strani počinili ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom, a zbog zakona o oprostu nisu za njih odgovarali, izjavio je predsjednik te stranke Daniel Srb.

"Nedopustivo je da se hrvatski branitelji proganjaju, a druga je strana abolirana. Slobodno žive u Hrvatskoj, a počinili su ratne zločine nad njezinim stanovništvom", istaknuo je Srb na konferenciji za novinare u Virovitici. Predsjednik virovitičko-podravske organizacije HSP-a Zvonimir Šimić napomenuo je da će HSP od Županijskoga državnog odvjetništva u Bjelovaru tražiti da se očituje o tome zašto se ne procesuira 140 pripadnika JNA i paravojnih četničkih postrojba koji su 1991. godine sudjelovali u najvećemu pokolju u Virovitičko-podravskoj županiji. "U rujnu '91. u mjestima Četekovcu, Balincima i Čojlugu mučki su ubijena 22 civila i dvojica policajca, a u prosincu iste godine u Voćinu su masakrirana 43 Hrvata, uglavnom civila. Nitko za stravične zločine još nije odgovarao, a HSP posjeduje popise zločinaca i izjave svjedoka koje će dostaviti državnom odvjetništvu", rekao je Šimić.

ZADAR - Obljetnica vojno-redarstvene akcije Maslenice, kojom je oslobođen veći dio zadarskog zaleđa, ove se godine obilježava tri dana, i to u Zadru te u općinama Novigradu, Jasenicama, Posedarju i Starigradu-Paklenici na čijem se području izvodila. U Zadru je danas obilježavanje počelo budnicom koju je Gradska glazba izvela u središtu grada te polaganjem vijenaca na Gradskome groblju ispred glavnoga križa i na spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade "Imotskih sokolova".. U zadarskome HNK večeras će biti predstavljena knjiga "Koracima istine u nadu" Udruge "Žene u Domovinskom ratu". Sutra, na dan kada je rano ujutro počela akcija, u Kašiću i Islamu Latinskom u spomen na poginule bit će položeni vijenci, u Podpragu će se služiti misa, a poslijepodne će se održati memorijalni maraton Maslenica-Posedarje-Novigrad. U akciji Maslenici prije osamnaest godina u tri je dana u zadarskome zaleđu oslobođeno 15-ak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i Masleničko ždrilo, čime su ponovno spojeni sjever i jug Hrvatske, a srpski je agresor odbačen 13 kilometara od Zadra. U tri dana poginulo je 18 hrvatskih branitelja, a ranjeno ih je 158.

ZAGREB - Hrvatski laburisti danas su, reagirajući na najave savjetnika premijerke Borislava Škegre "o novoj privatizaciji", upozorili kako Hrvatskoj prijeti totalna rasprodaja i potpuni gubitak privrednog, a potom i političkog suvereniteta. "Nakon što se rasprodaju HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, uz rasprodane banke, telekomunikacije i medije, zaboravite na radnička prava, zaboravite na političke slobode i demokraciju", poručuju u priopćenju Hrvatski laburisti i tvrde da će od toga u konačnici "profitirati strane banke, investicijski fondovi i tajkuni te politika koja im služi". Tvrdnju o državi kao lošem gospodaru smatraju izgovorom za rasprodaju nacionalnog bogatstva i ocjenjuju da je samo nesposobna vlast loš gospodar. "Škegro Vladu savjetuje – a Vlada, kao bespogovorni poslušnik kapitalista, savjete prihvaća – da se rasproda sve što vrijedi. I to odmah. Rasprodati ćemo, kaže Škegro, HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HAC, sve gradske holdinge itd. Ova je hrvatska vlast odlučila ići do kraja te Hrvatskoj ostaviti jedino – ime", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Miho Zrnić Marinović, vlasnik zadarske tvrtke "Odlagalište sirovina" uhićen je u Zadru i prevezen u Zagreb, gdje je jutros u sjedištu USKOK-a počelo njegovo ispitivanje, a neslužbeno se doznaje da je pod istragom zbog poslovanja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je bivši direktor Vinko Mladineo jedan od osumnjičenih u aferi Fimi media. Za sada je nepoznato za što se sumnjiči "dalmatinskog kralja otpada", kako su Zrnić Marinovića prozvali mediji, a nešto više trebalo bi biti poznato nakon njegova ispitivanja kada se očekuje priopćenje USKOK-a. Iz izvora bliskog istrazi doznaje se da će USKOK vjerojatno od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti jednomjesečni istražni zatvor za zadarskog poduzetnika. Njegova tvrtka, koja ima podružnice u Zagrebu, Hvaru i Vranjicu javnosti je postala poznata po sanaciji bazena lužine tvornice glinice u Obrovcu vrijednoj 80 milijuna kuna, zatim čišćenju u šibenskim tvornicama lakih metala, elektroda i ferolegura (TLM i TEF) te sanaciji azbestnog otpada u Vranjicu. Te poslove Zrnić Marinović sklapao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega su nekadašnjeg direktora Mladinea ekološke udruge prozivale za namještanje poslova zadarskom poduzetniku. Po pisanju medija, Fond je pod ravnanjem Mladinea Zrnićevu tvrtku angažirao na poslovima vrijednim više od 300 milijuna kuna, a 2006. je tvrtka "Odlagalište sirovina" imala prihode od 20-ak milijuna kuna.

ZAGREB - Predstava Magic Act Show satiričkog kazališta Kerempuh gostovat će 24. siječnja u Budimpešti, u kazalištu Duna Palote, doznaje se u tom kazalištu. Taj nagrađivani autorski projekt Renea Bitorajca, Tarika Filipovića i Luke Vidovića-Illumana, koji je od premijere u siječnju 2003. vidjelo oko 150 000 gledatelja, duhoviti je spoj satiričkih skečeva, songova i mađioničarskih trikova. Na gostovanju u Budimpešti Magic Act Show bit će izveden 299. puta, a na predstavi bi trebali, kao počasni gosti, biti i potpredsjednik vlade i ministar uprave i pravosuđa Republike Mađarske Tibor Navracsics te ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙