FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Domovinski književnici u "Novoj Hrvatskoj"

Autor: macu
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Izvandomovinska dionica književnokritičke prakse o hrvatskoj književnosti druge polovice 20. stoljeća može ravnopravno stajati uz bok isto takve domovinske prakse, piše književni kritičar Nikica Mihaljević, osvrćući se na recepciju domovinskih književnika u londonskoj "Novoj Hrvatskoj", u završnom, trećem nastavku "selektivnog prikaza", koji je donio najnoviji trobroj "Foruma" (10-12/2010.), časopisa Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kako napominje, iako je nastajala u teškim vremenima i oskudnim uvjetima emigrantskih (ne)prilika, književna kritika sa stranica 'Nove Hrvatske' u mnogim je dijelovima bila osvježavajuća i poticajna, raspolažući jednom prednošću - slobodom - koju domovinski kritičari, zarad raznolikih kalkulacija i oportunizma, nisu ni umjeli, a poneki put ni željeli osvajati.

"Nova Hrvatska", nezavisno i nestranačko glasilo novih, poslijeratnih emigranata, izlazila je u Londonu od 1958. do 1990. Glavni urednik bio joj je sve 32 godine Jakša Kušan. Za razliku od drugih emigrantskih novina, pa i većine časopisa izvan domovine, "Nova Hrvatska" sustavno je pratila, među ostalim kulturni i umjetnički život u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Mihaljević u tekstu "Londonska Nova Hrvatska o domovinskim književnicima" napominje kako je u raščlanjivanom razdoblju pronašao oko 130 priloga u "Novoj Hrvatskoj" koji se odnose na knjige ili neke druge povode vezane uz domovinske pisce. "Mahom se radi o kratkim, novinskim kritikama, člancima, osvrtima, a tek neki tekstovi poprimaju oblike časopisnih kritika", napominje, dodajući kako se u sklopu vrijednosnih sustava pomoću kojih se pojedina djela ocjenjuju naziru "izmiješani književnokritički i književnopovijesni elementi, ideološka stajališta te svjetonazorska opredjeljenja pojedinih autora".

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙